Αιματολογία

ΕΞΥΠΝΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ GOOGLE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένα «έξυπνο» φακό επαφής για διαβητικούς, ο οποίος μετρά τα επίπεδα της γλυκόζης στα δάκρυα, αναπτύσσει η Google.

Ο εν λόγω φακός επαφής διαθέτει ένα μικροσκοπικό ασύρματο τσιπ, καθώς και ένα αισθητήρα γλυκόζης, που έχουν τοποθετηθεί μεταξύ δύο στρωμάτων υλικού φακών επαφής.

Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευση σε blog οι Μπράιαν Ότις και Μπάμπακ Παρβίζ, συνιδρυτές του προγράμματος, επί της παρούσης δοκιμάζονται πρωτότυπα τα οποία μπορούν να κάνουν μετρήσεις μία φορά το δευτερόλεπτα, λειτουργώντας ως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τον χρήστη. Επίσης, διερευνάται το ενδεχόμενο χρήσης μικροσκοπικών φώτων LED τα οποία θα ανάβουν για να ενημερώνουν πότε τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά.

Αν και υπογραμμίζεται ότι είναι ακόμα νωρίς για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, οι Ότις και Παρβίζ αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί αρκετές κλινικές μελέτες, οι οποίες βοηθούν σημαντικά στην εξέλιξη του φακού. «Ελπίζουμε ότι αυτό κάποια στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας από τα άτομα με διαβήτη», γράφουν στο σχετικό blogpost.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη συζητήσεις με την αμερικανική FDA (Food and Drug Administration), ωστόσο είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος για τη μεταφορά αυτής της τεχνολογίας σε ένα σύστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως.

«Δεν πρόκειται να το κάνουμε μόνοι μας: σκοπεύουμε να αναζητήσουμε συνεργάτες οι οποίοι ειδικεύονται στη μεταφορά τέτοιων προϊόντων στην αγορά. Οι συνεργάτες αυτοί θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία “έξυπνων” φακών επαφής μας και θα αναπτύξουν εφαρμογές που θα καθιστούν διαθέσιμα τα δεδομένα σε αυτόν που τους φορά και τον γιατρό του» αναφέρουν σχετικά.

Ο τομέας των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται θεωρείται ως ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς είναι πολλές οι εταιρείες που φαίνονται να ακολουθούν την «κούρσα» την οποία ξεκίνησε η Google με το Google Glass. Ιδιαίτερη είναι η έμφαση που δίνεται στην υποκατηγορία των συσκευών υγείας.

Εκτιμάται ότι συνολικά στον εν λόγω τομέα θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης των 10 και των 50 δισ. δολαρίων εντός των επόμενων πέντε ετών.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Write A Comment