O Γιατρός Συμβουλεύει

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: ΜΙΑ ΥΠΟΥΛΗ ΝΟΣΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η παχυσαρκία είναι μία πολύ-αιτιολογική πάθηση που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ύπουλη νόσο που επιφέρει σοβαρές συνέπειες τόσο στους πάσχοντες όσο και στο περιβάλλον τους. Τα πιο σημαντικά αίτια που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι: η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, το άγχος κ.α.

Η παχυσαρκία σε μεγάλο ποσοστό προκαλεί και άλλες σοβαρές παθήσεις όπως είναι η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου κ.α. μέσω των οποίων ο ασθενής μπορεί να φθάσει μέχρι το θάνατο. Για το λόγο αυτό η νόσος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα πρώτα στάδια της εμφάνισης της. Άλλωστε έρευνες απέδειξαν ότι σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Όπως όλες οι παθήσεις έτσι και η παχυσαρκία, έχει διάφορα στάδια εξέλιξης. Στο αρχικό στάδιο οι πάσχοντες συνήθως δεν την αναγνωρίζουν και δε δίνουν τη δέουσα σημασία στη θεραπεία της. Θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για «λίγα κιλά παραπάνω» και ότι το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν δικαιολογίες και ελαφρυντικά με αποτέλεσμα να χάνουν χρόνο και έτσι να οδηγούνται σε πιο προχωρημένα στάδια παχυσαρκίας.

Η πλειοψηφία των παχύσαρκων ατόμων συνήθως επιλέγει λανθασμένους τρόπους θεραπείας, καταλήγοντας έτσι σε αδιέξοδο.

Η παχυσαρκία θεωρείται μια χρόνια πάθηση και ως πάθηση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς και το περιβάλλον τους, όσο και από τους ειδικούς που ασχολούνται με τη θεραπεία της. Η αντιμετώπιση της επομένως πρέπει να έχει την έγκριση της ιατρικής επιστήμης. Επιπλέον η χρονιότητα της πάθησης απαιτεί η θεραπεία της να προσβλέπει σε ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα και ο σχεδιασμός της να γίνεται με βάση το στάδιο της νόσου, τον τρόπο ζωής του ασθενή και ασφαλώς τις διατροφικές του συνήθειες.

Παθήσεις που προκαλούνται ή επιβαρύνονται από την παχυσαρκία
Aνά ιατρική ειδικότητα

ΠΗΓΗ: iator.gr

Write A Comment