Έρευνες

ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ…ΡΗΞΕΙΣ ΧΙΑΣΤΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Κατάγματα, θλάσεις, ρήξεις χιαστών, έχουν την τιμητική τους τις μέρες αυτές. Με αφετηρία κάποιο χιονοδρομικό κέντρο και τερματισμό…το ΚΑΤ. Οι εξορμήσεις στις χιονισμένες πλαγιές για σκι ή Snowboard συνοδεύονται από τραυματισμούς, συνήθως επιπόλαιους, αλλά συχνά πολύ σοβαρούς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, κατά μέσο όρο στο συγκεκριμένο Κέντρο σημειώνονται ετησίως 600 με 700 τραυματισμοί.

Οι άνδρες, πρωταθλητές στους τραυματισμούς
Οι άνδρες κατέχουν τα πρωτεία σε τραυματισμούς, κυρίως ρήξεις προσθίων χιαστών, με ποσοστό 65,21%, έναντι 32,36% των γυναικών, όχι μάλλον λόγω φύλου αλλά επειδή οι άνδρες εμφανίζουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό προσέλευσης στο ΧΚΠ από ότι οι γυναίκες (60%- 40%).

Η επιλογή ανάμεσα σε σκι η Snowboard δεν έχει επίδραση στην συχνότητα τραυματισμού αφού τα ποσοστά μεταξύ Skier και Snowboarder είναι παραπλήσια (51,69% σκι – 47,37% Snb), με δεδομένο ότι και τα αντίστοιχα ποσοστά επισκεψιμότητας χρηστών σκι ή Snowboard είναι σχεδόν 50%-50%.

Από μώλωπες έως ρήξεις χιαστών
Τα συχνότερα ατυχήματα με ποσοστό 53,14% αφορούν χιονοδρόμους μετρίου επιπέδου, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να βελτιωθούν αυξάνουν το όριο ταχύτητας, επιχειρούν σε μεγαλύτερες κλίσεις και δοκιμάζουν νέες τεχνικές με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η συχνότητα τραυματισμού.

Από άποψη συσχέτισης ποιότητας χιονιού και συχνότητας τραυματισμών, το μαλακό χιόνι στις πίστες είναι η κυριότερη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων με ποσοστό 47,34%, αφού δημιουργεί αστάθεια στο γλίστρημα κατά τη διάρκεια της στροφής ιδίως με τα carving σκι. Ωστόσο οι Snowboarders εμφανίζονται πιο επιρρεπείς σε συχνότητα τραυματισμών στο σκληρό-παγωμένο χιόνι κυρίως λόγω της γενικευμένης χρήσης σανίδων και τεχνικών free ride που δεν ενδείκνυνται για εφαρμογή ασφαλών χαρακτών στροφών στον πάγο.

Οι συχνότεροι τραυματισμοί
Όσο αφορά την συχνότητα του είδους των τραυματισμών οι συνήθεις κακώσεις (θλάσεις, τραβήγματα, ρήξεις χιαστών, μώλωπες κτλ) υπερτερούν με ποσοστό 82,12% έναντι των σοβαρότερων καταγμάτων (4,83%) και διαστρεμμάτων (13,04%). Οι Snowboarders εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς καρπού και ώμου λόγω συχνής στήριξης στο χιόνι με τα χέρια, ενώ οι σκιέρ παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα τραυματισμών στο γόνατο, κυρίως ρήξη χιαστού.

ΠΗΓΗ: healthpress.gr

Write A Comment