Γυναίκα

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ – ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΠΙΣΩ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που έρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα για το επίδομα τοκετού το οποίο ενώ δόθηκε σε γυναίκες που είχαν γεννήσει σε ιδιωτικά μαιευτήρια , τώρα το ζητούν πίσω με την αιτιολογία ότι το δικαιούνται μόνο οι γυναίκες εκείνες που γεννούν στο σπίτι τους. Το πρόβλημα ανέκυψε από τη μοναδική για τα ευρωπαϊκά χρονικά απόφαση του ΕΟΠΥΥ η οποία προβλέπει οτι δε δικαιούνται επίδομα τοκετού όσες γυναίκες γεννήσουν σε νοσοκομείο, δηλαδή επιδοτείται μόνο η γέννα στο σπίτι. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δεν δικαιούται επίδομα. Όμως «σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων».

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου 1 χρόνο. Για κάποιο λόγο που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ ενέκριναν για τουλάχιστον 5 μήνες μετά την ισχύ της απόφασης επιδόματα σε γυναίκες που είχαν γεννήσει σε ιδιωτικά μαιευτήρια και τώρα ζητούν πίσω το επίδομα! Η υπόθεση αφορά εκατοντάδες γυναίκες οι οποίες στηρίχτηκαν σε αυτό το επίδομα και επέλεξαν να γεννήσουν σε ιδιωτικά μαιευτήρια ενώ αν από την αρχή ήξεραν ότι δεν θα λάβουν τα 900 ευρώ τότε θα επέλεγαν να απευθυνθούν στο δημόσιο τομέα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι τους τελευταίους τρείς μήνες μόνο 30 γυναίκες στη χωρα μας πήραν το εν λόγω επίδομα αφού μόνο τόσες κρίθηκε οτι το δικαιούνται. Οι περισσότερες ήταν Ρομά οι οποίες γεννησαν στον τόπο διαμονής τους ενώ το έλαβαν και κάποιες γυναίκες οι οποίες ακολούθησαν μοντέρνες τακτικές όπως η γεννα στο νερό.

Για το θέμα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών του νομού Ηρακλείου, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια. Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, που τέθηκε σε εφαρμογή από το Δεκέμβρη του 2012, ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάσει τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχια, να βλέπουν το ποσό του επιδόματος σαν μια μικρή ανάσα και προκειμένου να το λάβουν να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια. Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, στις συνθήκες που δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές», αναφέρει η καταγγελία.

«Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν “δόλωμα” για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά. Το υπουργείο Υγείας είχε εκτιμήσει πως από τον περιορισμό των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία για το έτος 2013 θα εξασφάλιζε 15 εκατ. ευρώ», όπως αναφέρει και τονίζει πως «η μητρότητα στον καπιταλισμό, όχι μόνο δεν προστατεύεται, αντίθετα διώκεται. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Όλες μαζί, οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, μέσα από τα σωματεία, μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε τείχος αντίστασης».

Πάντως η γέννα στο σπίτι θεωρείται από πολλούς επιστήμονες επικίνδυνη για τη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει υποδομή σε περίπτωση επιπλοκών για άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Και η ανησυχία είναι μήπως γίνει μόδα, προκειμένου να εισπράττεται το επίδομα. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, πρώτη φορά στην Ελλάδα, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαία και επαγγελματία Υγείας για «απλή σωματική βλάβη από αμέλεια», γιατί γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου, ενώ στο μαιευτήριο θα είχε ακολουθηθεί μια προληπτική διαδικασία για την αποφυγή τέτοιων επιπλοκών. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας Μακεδονίας – Θράκης και σε γιατρούς, μαίες, αλλά και γονείς που είχαν κάνει πρόσφατα κατ’ οίκον τοκετό στη βόρεια Ελλάδα. Υστερα από την έρευνα συνολικά 78 πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι εμπλέκονται με την πρακτική του τοκετού στο σπίτι, παραπέμπονται σε δίκη.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο «κούρεμα» εκτιμάται ότι θα δράσει άκρως επιβαρυντικά για τις γεννήσεις στη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνιο δημογραφικό πρόβλημα. Αλλωστε, με βάση τους υπολογισμούς, οι γεννήσεις ετησίως δεν ξεπερνούν τις 100.000, όταν πολύ κοντά είναι και ο αριθμός των εκτρώσεων.

Write A Comment