Αφιερώμα

4 ΦEBΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι σχεδόν το ήμισυ των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με απλά μέτρα που αφορούν τον τρόπο ζωής μας, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή παχυσαρκίας, η αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και η πραγματοποίηση όλων των συνιστώμενων προληπτικών ιατρικών ελέγχων.

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύνολο νοσημάτων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως, η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο όμως στους άνδρες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, λόγω της δυσμενούς πρόγνωσής του, ειδικά όταν διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Στις γυναίκες, συχνότερος τύπος καρκίνου παραμένει ο καρκίνος του μαστού ο οποίος αποτελεί πραγματική “μάστιγα”, και εδώ όμως συχνότερη αιτία θανάτου αποτελεί ο καρκίνος του πνεύμονα, εξελισσόμενος στον μεγαλύτερο “φονιά” παγκοσμίως, λόγω και της ολοένα αυξανόμενης διάδοσης της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος στις γυναίκες.

Άλλοι συχνοί τύποι καρκίνου και στα δυο φύλα είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος αλλά και το μελάνωμα (κακοήθης νεοπλασία των μελανοκυττάρων του δέρματος) που παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση της συχνότητάς του παγκοσμίως.

Πώς μπορεί να αντισταθεί η ανθρωπότητα και να πολεμήσει ενάντια σε αυτή την παγκόσμια λαίλαπα; Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική πρόοδος έχει αλλάξει δραματικά την πρόγνωση και την έκβαση αυτών των νοσημάτων, ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο. Οι νεότερες εξελίξεις και πρόφατες ανακαλύψεις στο χώρο της μοριακής βιολογίας επέτρεψαν τη δημιουργία “έξυπνων” φαρμάκων τα οποία βασίζονται στις βιολογικές ιδιότητες του όγκου και απέχουν πολύ από τα κλασσικά χημειοθεραπευτικά σκευάσματα. Αυτό σημαίνει αντίστοιχα ότι τα μοριακά αυτά φάρμακα δρουν με εκλεκτικό τρόπο στοχεύοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα, ενώ αντίθετα δεν επηρέαζουν σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία των φυσιολογικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να έχουν αντίστοιχα και πολύ λιγότερη τοξικότητα και παρενέργειες σε σχέση με τις “κλασσικές” χημειοθεραπείες. Όλα αυτά βέβαια συνεπάγονται σημαντικό όφελος για τους ασθενείς οι οποίοι μπορούν να επιτύχουν σημαντική παράταση της επιβίωσης, ακόμη και σε μεταστατικό στάδιο, χωρίς σημαντικές παρενέργειες από τη θεραπεία.

Η Ελληνική Ογκολογική κοινότητα, γενικότερα, αλλά και ο επιστημονικός της φορέας, ειδικότερα, που είναι η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε), δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη συνεχή εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις νεότερες ελπιδοφόρες εξελίξεις στον χώρο της Ογκολογίας αλλά και στην τεράστια σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης με στόχο τη μείωση της θνητότητας από καρκίνο στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό , πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με την πολύτιμη συνδρομή και των συλλόγων καρκινοπαθών και εθελοντών, πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για την αξία των προληπτικών εξετάσεων, όπως η μαστογραφία, το test Παπανικολάου, η κολονοσκόπηση και η κλινική εξέταση από τον αρμόδιο Ιατρό σε τακτική βάση. Παράλληλα δίνεται τεράστια σημασία στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με άξονες την άθληση, τη διατροφή και την ψυχική υγεία.

Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι η γνώση είναι δύναμη και η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την καταπολέμηση της μάστιγας του καρκίνου.

Πηγή: neaeope.gr

Write A Comment