Διατροφή

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ

Διακεκριμένοι επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπουργοί Υγείας της ΕΕ και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα βρεθούν το επόμενο διήμερο στη χώρα μας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο «Διατροφή και Σωματική Δραστηριότητα από την Παιδική έως την Τρίτη ηλικία: Προκλήσεις και ευκαιρίες», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η προστασία και η προαγωγή της υγείας των πολιτών της ΕΕ αποτελεί δεδηλωμένη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο η πρόληψη όσο και η θεραπεία μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία, αλλά η πρόληψη έχει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Μεταξύ των προληπτικών δράσεων, δυο είναι καθολικές στην πραγματοποίησή τους: η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, οι οποίες θα έπρεπε να εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι συμμετέχοντες θα προτείνουν λύσεις για το θέμα της παχυσαρκίας, ώστε σε επίπεδο κρατών-μελών να μειωθεί το φαινόμενο, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου, εκφράζοντας την ελπίδα τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να γίνουν πράξη, καθώς όπως είπε «το πρόβλημα είναι ότι οι προτάσεις μένουν στα χαρτιά».

Το Συνέδριο θα εξετάσει θέματα όπως τη σχέση της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένων της ευαίσθητης παιδικής ηλικίας αλλά και της προχωρημένης σε έτη ηλικίας, η οποία, όπως είπε η κ. Τριχοπούλου, είναι και η πιο παραμελημένη με την υγεία, τις αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις, καθώς και την εφαρμοσιμότητά τους σε όλο τον πληθυσμό της ΕΕ και ιδιαίτερα στις ευάλωτες υποομάδες.

Στο συνέδριο θα εξεταστούν, ακόμη, οι προοπτικές για την ενθάρρυνση των ευεργετικών για την υγεία διατροφικών προτύπων, όπως η φιλική προς το περιβάλλον μεσογειακή διατροφή, και η προσαρμογή της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή στο συνολικό πληθυσμό, στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου ζωής στην ΕΕ, με σκοπό τις ουσιαστικές θετικές επιπτώσεις τους στην υγεία.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και στην Ελλάδα, και όπως σημείωσε η κ. Τριχοπούλου, ένας στους τρεις πάνω από την ηλικία των 40 ετών είναι υπέρβαρος, με τις γυναίκες να κατέχουν το «πρωτάθλημα». Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τα πιο παχύσαρκα παιδιά, αυτά που καπνίζουν και αθλούνται λιγότερο, προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, που σημαίνει έλλειψη παιδείας, έλλειψη ενημέρωσης και εύκολης πρόσβασης σε «σκουπιδοτροφές» (junk food).

Ερωτηθείσα η κ. Τριχοπούλου για τη φορολόγηση τροφίμων με υψηλά ποσοστά περιεκτικότητας σε λίπος, αλάτι, ζάχαρη, απάντησε ότι το θέμα είναι ανοιχτό σε επίπεδο ΕΕ, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Κανένα τρόφιμο δεν είναι κακό, διαφορετικά δεν θα κυκλοφορούσε, επισήμανε. «Το θέμα δεν είναι τι τρως, αλλά πώς το τρως» υπογράμμισε η κ. Τριχοπούλου σημειώνοντας ότι πρέπει να μάθουμε να τρώμε σωστά.

ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr

Write A Comment