Ειδήσεις

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΧΩΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

ΑΡΘΡΟ –ΓΡΟΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ INDEPENDENT

Τον γύρο του κόσμου κάνει η επιστροφή της χώρας μας στους υγειονομικούς δείκτες των δεκαετιών του ’40 και του ’50.

Ένα εκατομμύριο πολίτες χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, εκτίναξη των κρουσμάτων AIDS, αύξηση των αυτοκτονιών και επανεμφάνιση της ελονοσίας και της φυματίωσης, προκαλούν σοκ στους ειδικούς όλου του κόσμου.

Αποκαλυπτικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα ‘The Independent’.
Σταχυολογούμε ορισμένες από τις επισημάνσεις, οι οποίες έχουν ως πηγή το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ‘The Lancet’:
Ακαδημαϊκοί ερευνητές τεκμηρίωσαν την άνοδο του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας.
Η αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα όπου η ασφάλιση υγείας συνδέεται με την εργασιακή κατάσταση, έχει οδηγήσει στο να στερούνται επιδόματα ή την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας περίπου 800.000 άτομα.
Σε ορισμένες περιοχές έχουν παρέμβει διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, για να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα σε ευάλωτα άτομα.

Κόστος
Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης έχει μετατοπιστεί σημαντικά από το κράτος προς τους ασθενείς, με νέα τέλη για τις φαρμακευτικές συνταγές και αύξηση του κόστους των εξωτερικών επισκέψεων στα νοσοκομεία από τρία έως πέντε ευρώ.

Τα προγράμματα πρόληψης επιδημικών νόσων της κυβέρνησης έχουν επίσης ανασχεθεί, οδηγώντας στην επανεμφάνιση κάποτε σπάνιων μολυσματικών ασθενειών όπως η ελονοσία, η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

Τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας για χρήστες παράνομων ναρκωτικών ουσιών αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές, με το ένα τρίτο των προγραμμάτων να έχει σταματήσει από το 2009 – 2010, το πρώτο έτος της λιτότητας.

Μολονότι δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του ευρύτερου πληθυσμού, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφερε μια αύξηση κατά 21% στις θνησιγένειες μεταξύ του 2008 και του 2011.

Πρόσβαση
Αποδίδεται στη μειωμένη πρόσβαση σε προγεννητικές υπηρεσίες, ενώ και η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε επίσης κατά 43% μεταξύ του 2008 και του 2010.

Επιπλέον, το ποσοστό αυτοκτονιών έχει αυξηθεί από περίπου 400 το 2008 σε σχεδόν 500 το 2011.

Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν επηρεαστεί σοβαρά, αφού η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 20% μεταξύ του 2010 και του 2011, και κατά 55% ακόμη, μεταξύ του 2011 και του 2012.

Ευρήματα δείχνουν αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008 σε 8,2% το 2011, με την οικονομική δυσπραγία είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Πολιτικοί
Σκληρός είναι ο τρόπος που προσεγγίζεται η στάση του πολιτικού κόσμου:

‘Η ελληνική κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα – η οποία απαίτησε δραστικές περικοπές ως προϋπόθεση για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους μεταξύ του 2010 και του 2012 – βρίσκονται ‘σε άρνηση’ όσον αφορά την κλίμακα των δυσκολιών που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός’…

‘Αυτοί που κυρίως φέρουν το βάρος των επιπτώσεων της λιτότητας είναι οι απλοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις μεγαλύτερες περικοπές που έχουν παρατηρηθεί στον τομέα της Υγείας στην Ευρώπη κατά τη σύγχρονη εποχή’, σχολίασε ένας από τους κύριους συγγραφείς της έκθεσης, ο δρ. David Stuckler, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σοκ
Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, ερευνητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και κύριος συγγραφέας της έκθεσης, σχολίασε ότι αυτό που συμβαίνει στις ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα είναι αρκετά σοκαριστικό:

‘Είναι αρκετά εύκολο να μετρήσει κανείς αυτό που έχει ήδη συμβεί, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των μακροχρόνια άνεργων και ανασφάλιστων…

Όταν ένα κράτος αφήνει τα προβλήματα στην Υγεία να βγουν εκτός ελέγχου, καταλήγει να του κοστίζει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα’…

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Write A Comment