Ειδήσεις

ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών υπέρ του φυσικού τοκετού στην Κρήτη τονίστηκε σε χθεσινή εσπερίδα στο Δημαρχείο Χανίων καθώς, όπως έγινε γνωστό, το νησί μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα.

Η εσπερίδα, με θέμα τον φυσικό τοκετό και τον τοκετό μετά από καισαρική τομή, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία αρκετού κόσμου εκ των οποίων πολλές εγκυμονούσες και μητέρες. Την εσπερίδα οργάνωσε η “Ομάδα Χανιά: Φίλοι και υποστηρικτές μητρικού θηλασμού” με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και τη μητρότητα.

Η μαία Κωνσταντίνα Νούσια υπογράμμισε ότι «επειδή η Κρήτη ως γεωγραφική περιοχή έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών τομών, θεωρούμε ότι οι μαίες – μαιευτές πρέπει να λάβουν πρωτοβουλία ώστε να βοηθήσουν στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης, άρα και του τοκετού, προς τη φυσική του πορεία».

Η διαχειρίστρια της διαδικτυακής ομάδας με τίτλο “Χανιά, φίλοι και υποστηριχτές μητρικού θηλασμού” Ναυσικά Μαραβελάκη σημείωσε ότι «η ομάδα μας έχει 900 μέλη, ενώ οι διαχειρίστριες είμαστε 8 και ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο ομάδων υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας που δημιουργήθηκαν με στόχο την από μητέρα προς μητέρα προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και τη μητρότητα. Στην εποχή μας έχουμε ξεχάσει τον φυσιολογικό τοκετό και τη σημασία του και η καισαρική τομή θεωρείται εναλλακτικός τρόπος τοκετού. Είναι πραγματικά έτσι; Μετά από έναν τοκετό με καισαρική τομή όλοι οι επόμενοι πρέπει να γίνονται πάλι με καισαρική τομή; Ποια είναι η σημασία της προετοιμασίας της επίτοκου πριν τον τοκετό; Και πόσο σημαντικό είναι για τη μητέρα και το παιδί να γεννιέται φυσικά; Είναι ερωτήματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν».

Ο μαιευτής Μανώλης Αστρινάκης μίλησε για την προετοιμασία της εγκύου για τον φυσιολογικό τοκετό.

«Ο Δήμος Χανίων, όπως άλλωστε οφείλει να κάνει, υποστηρίζει την ομάδα “Χανιά, φίλοι και υποστηρικτές μητρικού θηλασμού”, σε αυτόν τον σημαντικό και δύσκολο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι μέλλουσες νέες μητέρες», δήλωσε στα “Χανιώτικα Νέα” η αντιδήμαρχος Χανίων κα Χρυσούλα Χατζηδάκη.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Write A Comment