Αιματολογία

ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΑΝΤΕΥΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένα αιματολογικό τεστ που «βλέπει» τις πιθανές αιτίες θανάτου μας, σε βάθος πενταετίας, υποστηρίζουν ότι επινόησαν Φινλανδοί και Εσθονοί ερευνητές. Ουσιαστικά, η εξέταση θα εντοπίζει τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο, καρδιολογικά προβλήματα και όχι μόνο. Οι ερευνητές που το επινόησαν εκτιμούν, μάλιστα, ότι το τεστ θα μπορεί να εντοπίζει ακόμη και ασθένειες που έχουν προσβάλει τον οργανισμό αλλά δεν έχουν εκδηλωθεί, επιτρέποντας έτσι στους γιατρούς να παρεμβαίνουν θεραπευτικά στα πολύ πρώιμα στάδια των νόσων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Telegraph», οι επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνά τους εξετάζοντας δείγματα αίματος από τουλάχιστον 17.000 υγιή άτομα, προκειμένου να εντοπίσουν περισσότερες από 100 χημικές ουσίες. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την υγεία των συμμετεχόντων για αρκετά χρόνια, ενώ κάθε φορά που κάποιος έχανε τη ζωή του συνέκριναν το δείγμα αίματος που είχε δώσει με εκείνα των υπολοίπων.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS Medicine», η μέθοδος αυτή αποκάλυψε στους επιστήμονες τέσσερις βιοδείκτες που προβλέπουν τον υψηλό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι βιοδείκτες αυτοί βρίσκονται -ούτως ή άλλως- στο αίμα, όμως τη διαφορά κάνουν τα επίπεδά τους. Επίσης, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

ΠΗΓΗ: healthprees.gr

Write A Comment