Ιατρικά Νέα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Διαθέσιμο και στην Ελλάδα είναι πλέον το μοναδικό εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, Bexsero, που ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Προς το παρόν, το κόστος του εμβολίου (περίπου 70 ευρώ) δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης ώστε να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της τεχνολογίας «Reverse Vaccinology» και το προφίλ ανεκτικότητας και ανοσογονικότητας που διαθέτει έχει τεκμηριωθεί μέσω ενός εκτεταμένου κλινικού προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2013 και ήδη κυκλοφορεί στη Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους, νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς

Τo βακτήριο (Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος) που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών (περίπου 90%) στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24-48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.

Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Οι γονείς που επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τη μηνιγγίτιδα καλούνται να απευθυνθούν και να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

Write A Comment