Έρευνες

ΣΩΜΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΜΗΛΟΥ; ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς (σώμα σε σχήμα μήλου) αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη λειτουργία των νεφρών, σύμφωνα με μελέτη Ολλανδών ερευνητών. Έως σήμερα ήταν γνωστό ότι άτομα με σωματοδομή «μήλου» έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων, συγκριτικά με άτομα που έχουν σωματοδομή «αχλαδιού» (συσσώρευση λίπους στην περιοχή των μηρών).

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of the American Society of Nephrology, εντόπισε ενδείξεις νεφρικών προβλημάτων ακόμη και σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους με σωματοδομή μήλου.

Η έρευνα, από ομάδα του University Medical Center Groningen, στην Ολλανδία, εξέτασε περισσότερους από 300 ανθρώπους που είτε είχαν υγιές βάρος είτε ήταν υπέρβαροι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να έχει κάποιος υψηλότερη συγκέντρωση λίπους στη μέση συνδεόταν με χαμηλότερη νεφρική λειτουργία, μειωμένη ροή αίματος στα νεφρά, καθώς και υψηλότερη πίεση αίματος στα νεφρά.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από αγωγές που μειώνουν την πίεση στα νεφρά όπως μείωση του αλατιού και στοχευμένες αγωγές.

ΠΗΓΗ: healthpress.gr

Write A Comment