Έρευνες

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΔΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Διαστάσεις «επιδημίας» τείνει να πάρει το φαινόμενο του σκόπιμου αυτοτραυματισμού των νέων, που ενίοτε μπορεί να είναι και μοιραίος!

Αυτό τονίζουν οι παιδοψυχίατροι και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 13% των νέων αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους.

Αυτό τονίζουν οι παιδοψυχίατροι και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 13% των νέων αντιμετωπίζει πρόβλημα αυτοτραυματισμού!

«Πίσω από το φαινόμενο του αυτοτραυματισμού των νέων κρύβεται συναισθηματικός πόνος και έντονη δυσφορία , που προκαλείται από το στρες και τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής» τονίζει η παιδοψυχίατρος κ. Μερσύνη Αρμενάκα.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχιάτρους ο αυτοτραυματισμός (self-harm) είναι μια πράξη, όπου ο νέος επίτηδες προκαλεί αμυχές στα χέρια του ή καταναλώνει τοξικές ουσίες στην εφηβεπληξίας ή χρησιμοποιεί αντικείμενα με σκοπό να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του.

Οι νέοι αυτοί συχνότερα προτιμούν κοψίματα ή καψίματα και μετά ακολουθούν οι αυτοδηλητηριάσεις, χτυπήματα ,απόπειρα πνιγμού, ηλεκτροπληξία ή ασφυξία .

Οι κίνδυνοι του αυτοτραυματισμού
είναι οι προφανείς όπως η απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος και η πιθανότητα λοίμωξης .Αλλά υπάρχουν και κρυμμένοι συναισθηματικοί κίνδυνοι όπως το να γίνει συνήθεια και να εθιστούν οι νέοι σε αυτό με κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους.

όλα τα ύποπτα σημάδια
Οι γονείς θα πρέπει να αρχίσουν να υποψιάζονται για το πρόβλημα όταν:
Παρατηρήσουν περίεργα καψίματα με τσιγάρο η αναπτήρα και κοψίματα σε καρπούς , χέρια , πόδια ή την κοιλιά για τα οποία δίνει περίεργες δικαιολογίες
Επιμένει να φορά μακρυμάνικα ρούχα ακόμα και σε ζεστό καιρό
Χτυπά τον εαυτό του ή το κεφάλι του
Δίνει μπουνιές σε αντικείμενα ή να πέφτει επίτηδες σε τοίχους ή σκληρά αντικείμενα
Κολλά αντικείμενα στο δέρμα του
Εμποδίζει σκόπιμα την επούλωση τραυμάτων
Καταπίνει δηλητηριώδεις ουσίες ή ακατάλληλα αντικείμενα
Έχει στον προσωπικό του χώρο αιχμηρά αντικείμενα ,όπως ξυράφια, μαχαίρια, βελόνες, κομμάτια γυαλί, καπάκια από μπουκάλια

Write A Comment