50-80% των ασθματικών παιδιών εκδηλώνουν συμπτώματα άσθματος πριν την ηλικία των 5 ετών
Στα παιδιά με γενετική προδιάθεση για την εκδήλωση άσθματος (συνήθως έχουν γονείς ή στενούς συγγενείς με άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα) μετά από επαφή με κάποιο εκκλυτικό παράγοντα αρχίζει μία χρόνια φλεγμονώδης διεργασία στους βρόγχους που προηγείται αρκετά της εμφάνισης συμπτωμάτων. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το ασθματικό παιδί έχει περισσότερο στενωμένους βρόγχους από τα μη πάσχοντα παιδιά, λόγω του χρόνιου οιδήματος και της αυξημένης βλέννης, ακόμα και όταν δεν έχει εμφανή συμπτώματα όπως βήχα ή δύσπνοια. Όταν το ευαισθητοποιημένο παιδί έρθει σε επαφή με κάποιο εκκλυτικό αίτιο (λοίμωξη αναπνευστικού ,άσκηση, αλλεργιογόνα, καπνός τσιγάρου) επέρχεται βρογχόσπασμος ο οποίος στενεύει ακόμα περισσότερο τους βρόγχους του, με αποτέλεσμα το βήχα, τη συρίττουσα αναπνοή, το θωρακικό άλγος, τη δύσπνοια και την αύξηση του ρυθμού των αναπνοών (κρίση ΒΑ).
Η διάγνωση του ΒΑ βασίζεται στο ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς, επιβεβαιώνεται με τη σπιρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολή ενώ για την επιβεβαίωση του αλλεργικού υπόβαθρου μπορεί να γίνει έλεγχος με δερματικά τέστ η ειδικές IgE αίματος (RAST) για αρκετά αλλεργιογόνα.
Η θεραπεία του ΒΑ έχει ως στόχο τον έλεγχο της νόσου με την ελαχιστη χρόνια φαρμακευτική δόση. Ελεγχόμενο θεωρείται το άσθμα όταν το παιδί δεν έχει κάνει κρίση τον τελευταίο χρόνο, δεν χρειάζεται βρογχοδιασταλτικά φάρμακα πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, δεν έχει νυκτερινά συμπτώματα και έχει φυσιολογική αθλητική δραστηριότητα.
Η πρόγνωση του παιδικού άσθματος είναι κάλή αφού στην Ελλάδα το 58% των παιδιών με άσθμα σε προσχολική ηλικία ήταν ασυμπτωματικά στα επτά έτη ενώ μόνο το 7% αυτών είχαν συμπτώματα στα 18 έτη.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι τα ασθματικά παιδιά, ιδίως όταν είναι υπό έλεγχο δεν πρέπει να υποβάλλονται σε παράλογες απαγορεύσεις ενώ είναι σε θέση να συμμετέχουν στην πλειοψηφία των δραστηριοτήτων των συνομήλικων τους.