Έρευνες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΖΩΗ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Νέα Υόρκη
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία που ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο αυτισμός έχει βιολογική βάση και μάλιστα ξεκινά από την ενδομήτρια ζωή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εμβρύων, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση της διαταραχής του αυτισμού μετά τη γέννα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και του Ινστιτούτου «Άλλεν» για την Επιστήμη του Εγκεφάλου στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Ερίκ Κουρσέσν, πραγματοποίησαν μεταθανάτιες αυτοψίες σε εγκεφαλικούς ιστούς 22 παιδιών με και χωρίς αυτισμό, που είχαν πεθάνει σε ηλικία δύο έως 15 ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικούς δείκτες για να εξετάσουν τον τρόπο καλωδίωσης του εγκεφαλικού φλοιού. Η μελέτη αποκάλυψε νευρωνικές ανωμαλίες στο 90% των παιδιών με αυτισμό, έναντι μόλις 10% στα παιδιά που δεν έπασχαν από αυτισμό. Οι αλλοιώσεις εντοπίστηκαν κυρίως στις περιοχές που εμπλέκονται στην κοινωνική και συναισθηματική επικοινωνία, καθώς και τη γλώσσα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι επειδή οι εγκεφαλικές αλλαγές είναι συνήθως σποραδικές στον εγκεφαλικό φλοιό, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ορισμένα παιδιά με αυτισμό εμφανίζουν βελτίωση, αν η αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκινήσει έγκαιρα.

Θεωρούν λοιπόν ότι ο παιδικός εγκέφαλος διαθέτει «πλαστικότητα» τέτοια, που του επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να αναδιατάσσει τις νευρωνικές καλωδιώσεις του, με αποτέλεσμα το παιδί να έχει πιθανότητες βελτίωσης.

«Το γεγονός ότι αυτά τα ελαττώματα συμβαίνουν σποραδικά κατά περιοχές και όχι σε όλο το εύρος του φλοιού, μας δίνει ελπίδες, καθώς και νέα κατανόηση για τη φύση του αυτισμού», σημειώνει ο Δρ Κουρσέσν.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

Write A Comment