Ειδήσεις

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΣΩΣΕ ΒΡΕΦΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Δεύτερη  ευκαιρία για ζωή», σε  βρέφος 45 ημερών , το οποίο έπασχε από σπάνια καρδιοπάθεια, έδωσε – χωρίς χειρουργείο- πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Την επεμβατική  μέθοδο πραγματοποίησε Ελληνίδα πρωτοπόρος  παιδοκαρδιολόγος, αποδεικνύοντας πως η ιατρική στην Ελλάδα  είναι εφάμιλλη των  ανεπτυγμένων χωρών.

Το βρέφος έπασχε από διακοπή της δεξιάς πνευμονικής αρτηρίας από την καρδιά, εξαιρετικά σπάνια καρδιοπάθεια, η οποία εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 στα 10.000 παιδιά!

«Πραγματοποιήσαμε στο βρέφος  καθετηριασμό καρδιάς  και τοποθετήσαμε  στεντ στεφανιαίων αγγείων σε αγγείο που είχε παραμείνει ανοικτό από την εμβρυική ζωή. Έτσι δημιουργήσαμε  σωληνώδη επικοινωνία μεταξύ της  αορτής και της αρτηρίας του πνεύμονα» τόνισε η πρωτοπόρος  Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων κ. Αφροδίτη Τζίφα .

Στο παρελθόν η σπάνια αυτή καρδιοπάθεια  θα αντιμετωπιζόταν με διπλή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία  θα γινόταν απόπειρα τοποθέτησης τεχνητού σωλήνα (shunt) από την  αορτή στην αρτηρία του πνεύμονα.

«Κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί καθώς το άκρο της αρτηρίας ήταν πολύ κοντά στην πύλη του πνεύμονα» συμπλήρωσε η παιδοκαρδιολόγος κ Τζίφα.

Η πρωτοποριακή μέθοδος πραγματοποιήθηκε υπό γενική νάρκωση και η διάρκεια της ήταν περίπου 90 λεπτά. Η νοσηλεία του  βρέφους διήρκησε συνολικά τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση .

Σύμφωνα με τους παιδοκαρδιολόγους  οι αποκομμένες πνευμονικές αρτηρίες ως μεμονωμένο καρδιακό εύρημα είναι εξαιρετικά σπάνια καρδιοπάθεια . Η διάγνωση γίνεται από την στιγμή της  γέννησης,  μέχρι, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και στην ενήλικη ζωή.

Μέχρι την δεκαετία του 1990 στο εξωτερικό οι σπάνιες αυτές καρδιοπάθειες σε βρέφη και μικρά παιδιά αντιμετωπίζονταν με δυο χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης υπάρχει η δυνατότητα με καθετηριασμό να τοποθετηθεί στεντ στο εμβρυικό αγγείο, το οποίο λέγεται βοτάλλειος πόρος, αποφεύγοντας το πρώτο χειρουργείο , μειώνοντας ταυτόχρονα  το ποσοστό της θνητότητας και των πιθανών χειρουργικών επιπλοκών.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο  το 1990 στο νοσοκομείο Guy’s  and  St Thomas’ του Πανεπιστημίου King’s  College, Λονδίνου, στο οποίο στο οποίο εργάστηκε για μια δεκαετία η κ. Τζίφα.

Στο ίδιο νοσοκομείο την δεκαετία του 1990 για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες διαδερμικές πράξεις, οι οποίες όμως ακόμα και σήμερα εφαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού. Λόγω της σπανιότητας της νόσου, η διακαθετηριακή αυτή πράξη δεν είχε ξαναγίνει στην χώρα μας.

Write A Comment