Ειδήσεις

ΣΤΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για τη δωρεά οργάνων, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και η «άρνηση της Πολιτείας να ακούσει τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα» είναι οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Αλκιβιάδη Κωστάκη, που «κρατούν» τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης της δωρεάς οργάνων.

Με ευρωπαϊκό μέσο όρο, 20 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων και 30 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων σε Ισπανία, Ιταλία, και Κροατία, η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό και μόνο 7 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Περίπου 50 ασθενείς ετησίως μεταβαίνουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοσχεύματα στη χώρα μας, είτε διότι πρόκειται για περιπτώσεις (μεταμόσχεση πνευμόνων) που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, καθώς το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κωστάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δωρεά οργάνων και ιστών, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΜ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 200 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, που προέρχονται από 70 δότες .

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ επεσήμανε, ότι θα μπορούσε η χώρα μας να φτάσει τους 150 δότες ετησίως αυξάνοντας τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων σε 500, με οικονομικό όφελος για το Σύστημα Υγείας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, επεσήμανε ότι η μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα έχει κόστος 50.000 ευρώ, ενώ στη Μ. Βρετανία το κόστος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.

Την αισιοδοξία του για την απήχηση της εκστρατείας εξέφρασε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Ελλάδος, Τάκης Φύσσας, σημειώνοντας ότι «αν λάβουμε υπόψη μας την αγάπη και το πάθος των Ελλήνων φιλάθλων για την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου και εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ελπίζουμε πραγματικά, πως όλοι οι Έλληνες ως οπαδοί της Εθνικής Ομάδας θα γίνουν και Οπαδοί Ζωής».

«Βασικό όχημα» επικοινωνίας της εκστρατείας «Οπαδοί Ζωής», η οποία σχεδιάστηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis Hellas, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, αποτελεί το Facebook, όπου θα δημιουργηθεί σελίδα και ειδική εφαρμογή. Οι πολίτες θα μπορούν να «μπουν στην ομάδα», να «παίξουν» στην ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή και να γίνουν “Οπαδοί Ζωής”, προκειμένου να μοιραστούν τη θετική τους στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων και ιστών.

Την καμπάνια στηρίζουν επίσης, το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡχω”, η Πανελληνία Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) και ο Σύλλογος Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών (ΣΥΒΑΚΑΠΑ).

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Write A Comment