Αναπνευστικό

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρουν καταφεύγοντας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αντί να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα νικοτίνης όπως τα επιθέματα ή οι τσίχλες και αντί να αρκεστούν μόνο στη δύναμη της θέλησής τους, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες.

Κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της μελέτης τους που διήρκεσε περισσότερα από πέντε χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 6.000 καπνιστών, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, όπως προκύπτει, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα ποσοστά μείωσης του καπνίσματος κι ως εκ τούτου στα ποσοστά μείωσης των ασθενειών και των θανάτων που συνδέονται με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα, εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, που θεωρούνται η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία χάρη στην ευρεία απήχησή τους και στα τεράστια οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος“, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Ουέστ του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου University College London.

Η μελέτη του Ουέστ, η οποία χρηματοδοτήθηκε ως επί το πλείστον από τη φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Addiction (Εθισμός), βασίστηκε στις απαντήσεις 5.863 καπνιστών κατά το διάστημα 2009-2014, οι οποίοι επιχείρησαν να το κόψουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν συνταγογραφημένα φάρμακα ή επαγγελματική βοήθεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνδυάστηκαν με μία σειρά παραγόντων που μπορεί να συμβάλουν στην επιτυχή διακοπή – εξήγησε ο Ουέστ – περιλαμβανομένης της υγείας, της εξάρτησης από τη νικοτίνη, των προηγούμενων προσπαθειών διακοπής και του αν η διακοπή ήταν σταδιακή ή απότομη.

Όπως προέκυψε, το 20% όσων επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα απάντησαν ότι σταμάτησαν να καπνίζουν κανονικά τσιγάρα.

Αντίθετα, μόλις το 10,1% των καπνιστών που χρησιμοποίησαν επιθέματα νικοτίνης ή τσίχλες νικοτίνης πέτυχαν στην προσπάθειά τους. Από εκείνους που επιχείρησαν να απαλλαγούν από τη συνήθεια μόνο με τη δύναμη της θέλησής τους, το 15,4% τα κατάφερε.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή αποτελούμενη από μια μπαταρία, μια ηλεκτρική αντίσταση και έναν χώρο όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα υγρού που περιέχει νικοτίνη. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, το υγρό εξατμίζεται και το εισπνέει ο χρήστης.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Write A Comment