Τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία ανακοίνωσε και επισήμως ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την υπογραφή και δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παράλληλα, στο νέο κατάλογο Θετικής Λίστας Φαρμάκων εντάσσονται 300 νέα φάρμακα εκ των οποίων 30 – 40 είναι καινοτόμα, ενώ από το νέο τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων προκύπτει μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων κατά 1% έως 2%.
Όπως είχε αναφέρει και στα τέλη Απριλίου ο κ. Γεωργιάδης, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την πώληση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών, αλλά και των ασθενών με σοβαρά και χρόνια νοσήματα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 22 Μαΐου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σκευάσματα που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμα μόνο μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, θα μπορούν πλέον να πωλούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά με μηνιαίο πλαφόν τις 20.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ο φαρμακοποιός ξεπερνά το όριο αυτό, θα του αφαιρείται το δικαίωμα πώλησης φαρμάκων υψηλού κόστους.
Παράλληλα, στην υπουργική απόφαση διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούν να τα προμηθευτούν οι ασθενείς από το πλησιέστερο ιδιωτικό φάρμακείο, μόνο εφόσον είναι ενταγμένοι σε Ειδικά Μητρώα (registries). Στα μητρώα αυτά θα πρέπει οι ασθενείς να χαρακτηρίζονται από έναν μοναδικό κωδικό και θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός εξακρίβωσης ότι ο ασθενής έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία.
Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων από σταθερό γίνεται κλιμακωτό, με μεσοσταθμική μείωση κατά 1,5% έως 2%, με στόχο να ικανοποιηθεί σχετική μνημονιακή υποχρεώση της χώρας προς την Τρόικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό κέρδους των ιδιωτικών φαρμακείων κυμαινόταν στο 20%, ενώ είχε ζητηθεί η μείωση του στο 15%.
Μειωμένη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ύψος της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι, «με τη νέα υπουργική απόφαση αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής των γενοσήμων και άρα μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα συγκεκριμένα φάρμακα. Ανάλογη αλλαγή θα έχει γίνει στις ασφαλιστικές τιμές όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει μικρότερη συμμετοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αντί ο μέσος όρος της ασφαλιστική τιμή ενός γενοσήμου να προκύπτει από το 4%, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, πλέον θα προκύπτει από το 20% της αγοράς, άρα θα προκύψει μείωση κατά 1% έως 2% της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα. «Στόχος μας είναι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, αφού ακόμη παραμένουμε σε χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε.
Καινοτόμα σκευάσματα στη Θετική Λίστα
Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στις διορθώσεις λαθών που είχαν ζητήσει οι φαρμακευτικές εταιρίες στο ισχύον Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, διευκρίνισε ότι έγιναν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενώ παράλληλα εντάσσονται 300 νέα φάρμακα στη Θετική Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων, εκ των οποίων τα 30 – 40 είναι καινοτόμα.
Διευκρίνισε όμως ότι «επειδή δεν πρέπει να υπερβούμε το προκαθορισμένο όριο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποφασίσαμε να εντάξουμε στη λίστα τα φάρμακα που έχουν και γενόσημο, ενώ το clawback για το 2014 θα αφορά στα φάρμακα εκτός και εκτός πατέντας και στα γενόσημα, με στόχο οι φαρμακευτικές εταιρίες να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι ποσοστό θα πληρώσουν σε περίπτωση υπέρβασης των 2 δισ. ευρώ».
Σε εξέλιξη η στελέχωση του ΠΕΔΥ
Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για τη στελέχωση των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), υπενθύμισε ότι λήγει στις αρχές Ιουνίου η προκήρυξη για 900 θέσεις ιατρικού προσωπικού, ενώ την Παρασκευή 23 Μαΐου λήγει και η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη εξάμηνων συμβάσεων με το ΠΕΔΥ στους 3.000 γιατρούς των πρώην Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ, που επέλεξαν να μην ενταχθουν ως μόνιμο προσωπικό στο σύστημα υγείας αλλά να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.
«Από τους 3.000 γιατρούς περίπου οι 2.500 έχουν ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα ένταξης στο ΠΕΔΥ», προέβλεψε ο υπουργός Υγείας.
Τέλος, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα, για δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δομές υγείας του ΠΕΔΥ, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας ότι, «παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η καταγραφή τους στο σύστημα ΑΤΛΑΣ, υπολογίζουμε ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια, παρά τις αρχικές μας εκτιμήσεις για 2,5 εκατ. άτομα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη».
ΠΗΓΗ: in.gr