Με αποχή από την αιμοκάθαρση απειλούν οι νεφροπαθείς αμέσως αμέσως μετά τις εκλογές, εάν δεν αλλάξει άμεσα το καθεστώς προμήθειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης. Οι ασθενείς κάνουν λόγο για αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης φίλτρα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΝΟ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατέστησε σαφές ότι, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που η ΕπΤο τελευταίο χρονικό διάστημα γιατροί και ασθενείς έχουν κατηγορήσει την ΕΠΥ ότι επιμένει να προμηθεύεται φίλτρα αιμοκάθαρσης, που προορίζονται για τα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς προδιαγραφές και με μόνη παράμετρο την τιμή τους. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η πιστοποίηση κατά ISO και η σήμανση CE δεν αποτελούν εγγύηση της ποιότητάς τους, αλλά του τρόπου κατασκευής τους.
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της ΠΝΟ
«Τα φίλτρα είναι φάρμακα και όχι γάζες ή βαμβάκια», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΝ, Γεώργιος Καστρινάκης, εξηγώντας ότι η προμήθεια φίλτρων με μόνη παράμετρο την τιμή αγοράς έχει οδηγήσει στην προμήθεια αμφιβόλου ποιότητας υλικών που θέτουν σε κίνδυνο τόσο το θεραπευτικό αποτέλεσμα, όσο και τη ζωή των ασθενών.
«Τα νοσοκομεία της Ελλάδας γεμίζουν από φίλτρα no-name αμφίβολης προέλευσης και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου. Φίλτρα που προέρχονται από την Αίγυπτο, την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Από την εισαγωγή τους όχι μόνο το ελληνικό δημόσιο δεν εξοικονομεί χρήματα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά επιβαρύνει με περαιτέρω κόστη τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, που προκύπτουν από την χρησιμοποίηση δύο και τριών τέτοιων φίλτρων ανά συνεδρία γιατί ‘μπουκώνουν’, ή ‘τρέχουν’ και από τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις ή νοσηλείες για την ‘ρύθμιση’ των ασθενών», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.
«Συνέπεια των παραπάνω είναι πλέον να μην εξασφαλίζονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα που ορίζει η επιστημονική κοινότητα και δεν επιτρέπει στον γιατρό να εκτελέσει το καθήκον της επιλογής του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για κάθε αιμοκαθαρόμενο, σημαντικό μέρος του οποίου αποτελεί το φίλτρο», τόνισε ο Δηήτρης Γούμενος, καθηγητής Νεφρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.
Η ΠΝΟ παρουσίασε μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, έχουν κατατεθεί στον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας αναφορές από δημόσια νοσοκομεία που χρησιμοποιούν τέτοιας προέλευσης φίλτρα (μεταξύ των οποίων το Γ.Ν.Νίκαιας, το ΠΓΝ Πατρών, το Αρεταίειο Νοσοκομείο), ενώ έχουν σταλεί και επιστολές από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης (για το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τα Νοσοκομεία Πύργου και Λήμνου) όπου περιγράφονται ξεκάθαρα οι παρενέργειες (αλλεργίες στα φίλτρα, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα στα χέρια κι έντονος κνησμός, ρίγη και εμέτους, έντονος κνησμός σε μέρη του σώματος, έντονα υποτασικά επεισόδια, κακή κάθαρση, επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, σφίξιμο στο στήθος, έντονες ξηροστομίες, μη καλός καθαρισμός του φίλτρου), που οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών.
Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες στο Νοσοκομείο Πύργου κατεγράφη περιστατικό όπου φίλτρο αιμοκάθαρσης «έσκασε» και η μονάδα γέμισε από το αίμα του ασθενή. Ευτυχώς, ο νεφροπαθής σώθηκε από την έγκαιρη επέμβαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που τον υπέβαλαν σε πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος.
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν τεθεί υπόψη των δικαστικών αρχών με στόχο να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των αιμοκαθάρσεων κατά τα διεθνή πρότυπα. Στην Ελλάδα σήμερα, οι αιμοκαθαρούμενοι ασθενείς ανέρχονται σε 9.850, με το 55% αυτών να εξυπηρετείται από ιδιωτικές δομές και το 45% από δημόσιες. Η διατήρηση της υγείας τους σε καλή κατάσταση, μέσω αιμοκάθαρσης είναι βασική προϋπόθεση για τη μεταμόσχευση νεφρού. Η αναμονή για μόσχευμα φτάνει και τα επτά χρόνια, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για ασφαλή αιμοκάθαρση.
Οι ασθενείς θεωρούν ότι η ΕΠΥ εμμέσως, με τον ισχύοντα κανονισμό προμήθειας των φίλτρων, τους δείχνει την πόρτα της εξόδου από το εθνικό συστημα Υγείας υποχρεώνοντάς τους να επιλέξουν ιδιωτικές δομές. Αυτό υποστηρίζουν δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων με τους έχοντες οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους και τους ανασφάλιστους και άπορους να βιώνουν ανασφάλεια για την πορεία της υγείας τους. ιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) επιλέγει τα φίλτρα αιμοκάθαρσης.
ΠΗΓΗ: in.gr