Αφιερώμα

12 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

“Η ημέρα αυτή, θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών/τριών σε κάθε κοινωνία.”

Ανακοίνωση του περιφερειακού τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών:

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών, εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών. Η ημέρα αυτή, θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών/τριών σε κάθε κοινωνία.

Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, της αγγλοϊταλίδας φιλάνθρωπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.
Το φετινό της θέμα είναι: Νοσηλευτές- Μια Δύναμη Αλλαγής, Ένας Ζωτικός Πόρος για την Υγεία.

Πως θα ήταν όμως ο κόσμος χωρίς νοσηλευτές/τριες;

Υπάρχουν 7 δις άνθρωποι στον πλανήτη, αλλά μόλις 17 εκατομμύρια νοσηλεύτριες και νοσηλευτές. Γιατί θα πρέπει να σας ενδιαφέρει; Γιατί σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, λιγότερες νοσηλεύτριες σημαίνει ότι το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού μειώνεται και αυξάνεται η πιθανότητα για κάποιον να μολυνθεί από κάποια σοβαρή λοίμωξη. Η μείωση των νοσηλευτών, σημαίνει περισσότερες ημέρες νοσηλείας, μεγαλύτερη πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών ή επιπλοκών που σχετίζονται με την παραμονή στο Νοσοκομείο. Λιγότερες νοσηλεύτριες θα μπορούσε να σημαίνει ζωή ή θάνατο για ασθενείς που χρειάζονται εντατική νοσηλευτική φροντίδα.

Οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να ζήσετε για περισσότερα χρόνια, με καλύτερη υγεία και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Ποιο είναι το μυστικό τους; Ότι νοιάζονται για τους ανθρώπους και όχι για τις καταστάσεις, ότι εκτιμούν τον κάθε άνθρωπο ως σύνολο μοναδικό, ότι εκπαιδεύουν πολίτες και κάνουν την πρόληψη, προτεραιότητα. Η εκπαίδευση τους, συμβαδίζει με τις νέες τεχνολογίες και την έρευνα και πραγματοποιείται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μεγάλος αριθμός νοσηλευτών, συνεχίζει σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νοσηλευτών και νοσηλευτριών κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων. Με τη συνεχή έρευνα και εκπαίδευση, οι νοσηλευτές βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα στη φροντίδα που προσφέρουν.

Παγκοσμίως, κάθε δευτερόλεπτο που περνά μία νοσηλεύτρια βγαίνει στη σύνταξη, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% είναι πάνω από την ηλικία των 40 ετών, το 20% των νοσηλευτών θα συνταξιοδοτηθεί τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ πολλά κράτη μοιράζονται ένα κοινό πρόβλημα, μία τεράστια μείωση των νοσηλευτών/τριών. Μόνο στις Η.Π.Α θα χρειαστούν 1 εκατομμύριο νοσηλεύτριες μέχρι το 2020, η κυβέρνηση της Αυστραλίας εκτιμά ότι 90.000 νοσηλεύτριες θα έχουν φύγει από το επάγγελμα λόγω συνταξιοδότησης μέχρι το 2020, 180.000 νοσηλεύτριες θα λείψουν μέχρι το 2010 για τον ίδιο λόγο, από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ένα κόσμο χωρίς νοσηλεύτριες ποιος θα φροντίσει τους αγαπημένους σας; ποιος θα  φροντίσει τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, ποιος θα φροντίσει εσάς, αν χρειαστείτε περίθαλψη; Στην Ελλάδα, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να σκεφτεί ακόμη περισσότερους λόγους γιατί θα πρέπει να νοιάζεται για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.

Γιατί σε αυτή τη χώρα, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα για ίση πρόσβαση στην υγεία για τον κάθε πολίτη, ασκώντας το έργο τους σε άθλιες συνθήκες, με μισθούς πείνας και με χιλιάδες ημέρες ρεπό και άδειας να εκκρεμούν για χρόνια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η αναλογία νοσηλευτών-πληθυσμού μας κατατάσσει σε μία από τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως, ενώ λόγω κρίσης, κάθε χρόνο χάνονται χιλιάδες θέσεις νοσηλευτών, δεν προκηρύσσονται νέες και ερημώνουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και γενικά οι υπηρεσίες Υγείας. Αν δεν υπάρχουν νοσηλευτές και νοσηλεύτριες κανένα Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να υπάρξει. Οι νοσηλευτές πάντα, εργάζονταν και πρόσφεραν σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, διδάσκοντας μέσα από την εργασία τους, την έννοια της φροντίδας για τον συνάνθρωπο.

Οι νοσηλευτές θα συνεχίσουν να το κάνουν, και θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στη μόνη θέση που έστεκαν πάντα, δίπλα στον ασθενή που πονάει, δίπλα στο παιδί που είναι άρρωστο, δίπλα στον ηλικιωμένο, δίπλα σε αυτόν που έχει ανάγκη, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπειά τους και δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους. Το μόνο που ζητάνε είναι να σταθείτε δίπλα τους, γιατί χωρίς εσάς και χωρίς αυτούς δεν υπάρχει Σύστημα Υγείας.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Write A Comment