Νέα ταλαιπωρία ξεκινά σήμερα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα ξεκινούν το μπλόκο τους στον ΕΟΠΥΥ.
Προσπάθειες της τελευταίας στιγμής κάνει ο Άδωνις Γεςωργιάδης προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα και οι πάροχοι να αλλάξουν άποψη ώστε να μην ξεκινήσει η επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ. Υπόθεση που φαντάζει μάλλον δύσκολη καθώς εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται για τα λιγοστά χρήματα που δίνονται από τον οργανισμό για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων με συνέπεια αρκετές υπηρεσίες στο τέλος να μην ξεπληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Η υπόθεση αποτελεί μάλλον πονοκέφαλο για τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς λίγο πριν τις εκλογές το κλίμα για την κυβέρνηση θα βαρύνει επικίνδυνα.
Για το λόγο αυτό στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τους εκπροσώπους του κλάδου ο υπουργός Υγείας θα προτείνειδύο λύσεις ώστε να σταματήσει το μπλόκο στον οργανισμό:
-Να υιοθετηθεί ένα είδος πλαφόν στα εργαστήρια ώστε όταν το κονδύλι που έχει προβλεφθεί τελειώνει, να σταματούν τις δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς και να ζητούν μετρητά ή να τους παραπέμπουν στον επόμενο μήνα. Ένα πλαφόν που ισχύει και στους κλινικούς γιατρούς με τις δωρεάν επισκέψεις.
Ωστόσο ο υπουργός Υγείας γνωρίζει πως ο κίνδυνος είναι κάποια εργαστήρια να ισχυρίζονται ήδη από τις αρχές του μήνα ότι τελείωσε το δωρεάν πλαφόν ώστε να ζητούν από τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους. Κάτι που άλλωστε καταγράφεται και στα ιατρεία ορισμένων ιδιωτών γιατρών.
Με τον τρόπο αυτό ωστόσο οι εκπτώσεις και οι επιστροφές χρημάτων (clawback και rebate) από τους παρόχους δε θα είναι πια υποχρεωτικές.
-Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης θα κάνει λίγο πιο ελαστική την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων όπου προβλέπονται συγκεκριμένες εξετάσεις για κάθε πάθηση. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν και διαγνωστικές εξετάσεις που δεν προβλέπονται από τις οδηγίες ακολουθώντας ωστόσο κάποια γραφειοκρατική διαδικασία.
Οι προτάσεις Άδωνι θα συζητηθούν σε συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί η χρυσή τομή ενώ το πρωί πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των παρόχων ώστε να τηρηθεί κοινή γραμμή στο πλαίσιο της έναρξης της επίσχεσης.
Επικεφαλής από την πλευρά των γιατρών στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιο Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος ο οποίος και είναι πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης.