Δερματολογία

ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Κανένα αντηλιακό προϊόν δεν είναι ικανό να παρέχει απόλυτηπροστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα πειραμάτων τους στο περιοδικό Nature.

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μαρέ, μελέτησαν τις βιολογικές επιπτώσεις που έχει η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UV) στο δέρμα ποντικιών και την πιθανότητα αυτά να εμφανίσουν μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων επιβεβαίωσαν τις υποψίες των αρμοδίων υγειονομικών αρχών ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να επαναπαύονται στα αντηλιακά προϊόντα και να νομίζουν ότι, χάρη σε αυτά, μπορούν να κάθονται στον ήλιο όσο θέλουν.

Η μελέτη απέδειξε ότι, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ικανή να προκαλέσει βλάβες στα γονίδια, ο ρόλος των οποίων είναι να προστατεύουν τον οργανισμό από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της και από τις γενετικές βλάβες γενικότερα.

«Αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο καρκινογόνος παράγων» υπογραμμίζει ο Δρ Μαρέ.

Οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν μετάλλαξη στο γονίδιο p53, το οποίο -υπό φυσιολογικές συνθήκες- προστατεύει το σώμα από τυχόν βλάβες στο DNA. Η έρευνα στα πειραματόζωα έδειξε ότι ναι μεν ένα αντηλιακό προϊόν με δείκτη προστασίας SPF 50 μπορεί να μειώσει την ένταση της γενετικής βλάβης, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση του μελανώματος, όμως δεν παρέχει απόλυτη προστασία, με συνέπεια η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πάντα σε θέση να προκαλέσει καρκίνο, αν και με κατά περίπου 30% πιο αργό ρυθμό.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι επειδή χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα είμαστε απόλυτα προστατευμένοι από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου και μπορούμε να μένουμε περισσότερη ώρα εκτεθειμένοι σ’ αυτόν.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη βλάβης του DNA των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: in.gr

Write A Comment