Αισιοδοξία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για πλήρη αντιμετώπιση του «εφιάλτη της μηνιγγιτοδοκοκκική νόσου ή βακτηριακής μηνιγγίτιδας μετά την κυκλοφορία του εμβολίου πολλαπλών συστατικών κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της ομάδας Β. Το νέο σκεύασμα με την εμπορική ονομασία Bexsero προσφέρει προστασία έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας B (MenB), καλύπτοντας το κενό που υπήρχε στη δημόσια υγεία όμως όπως κάθε καινούριο εμβόλιο που κυκλοφορεί αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους γονείς που μέχρι σήμερα δείχνουν οτι δεν «βιάζονται» να το κάνουν στα παιδιά τους. Ανασταλτικός παράγοντας είναι και το γεγονός οτι το εμβόλιο δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και έτσι πολλοί γονείς αν και θα ήθελαν δεν εχουν να διαθέσουν τα 230 ευρώ που απαιτούνται για την χορήγηση των 2 πρώτων δόσεων προκειμένου το παιδί τους να αποκτήσει ανοσία.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας δεν υφίσταται πλέον, καθώς η θητεία της δεν έχει ανανεωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και γι αυτό το λόγο δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για ένταξη νέων εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, τα οποία θα καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων, σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίου, μέλος τη Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών.
Το medical time ζήτησε από την παιδίατρο Ελένη Κόκορη την αποψή της για το νέο εμβόλιο και η απαντησή της είναι κατηγορηματική: «Υπάρχει η τοποθέτηση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας η οποία είναι 100% ναι».
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα συνίσταται σε φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και είναι δυνατό να προκαλέσει βαρύτατες ισόβιες επιπλοκές ή ακόμα και το θάνατο.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εκδηλώνεται, συνήθως, αιφνίδια, χωρίς προειδοποιητικά σημεία, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με μη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου και προσβάλλει, κυρίως, βρέφη, νήπια καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.
Τo βακτήριo που προκαλεί τη νόσο (Neisseria Meningitis ή μηνιγγιτιδόκοκκος) διακρίνεται σε οροομάδες. Πέντε οροομάδες, οι Α, B, C, W-135 και Y, προκαλούν την πλειοψηφία των περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νόσος που οφείλεται στην οροομάδα Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στις αναπτυγμένες χώρες. Η εξέλιξή της είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Από τις 5 οροομάδες, με τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουμε από τις τέσσερις (A, C, W-135, Y). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στην οροομάδα Β, για την οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε διαθέσιμο εμβόλιο. Από το 2002 έως το 2012 με τον καθολικό εμβολιασμό που εφαρμόστηκε παρατηρήθηκε μείωση των περιστατικών της νόσου από τις οροομάδες για τις οποίες εμβολιάζαμε. Συνολικά, το 2012 σημειώθηκαν 61 κρούσματα, από τα οποία 7 κατέληξαν σε θάνατο, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό θνητότητας στο 11.47%, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2011.
Οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες είναι τα βρέφη και νήπια, τα οποία, εξαιτίας του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος και των μειωμένων μητρικών αντισωμάτων τους, παρουσιάζουν οκταπλάσιες πιθανότητες προσβολής από τη νόσο, καθώς και οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, λόγω καπνίσματος, αναπνευστικών λοιμώξεων, στενής επαφής με φορέα, συνωστισμού, φιλιών κ.λ.π
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των περισσοτέρων δυνατών βακτηριακών οροομάδων. Μέχρι πρότινος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος της οροομάδας Β (MenB) παρέμενε ανεκπλήρωτη ανάγκη δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα δύσκολος στόχος, καθώς το εξωτερικό περίβλημα του βακτηρίου δεν αναγνωριζόταν καλά από το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Το εμβόλιο έχει επιδείξει μέχρι σήμερα εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Για τους λόγους αυτούς, το καινοτόμο σκεύασμα αποτελεί, πλέον, ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» στη «φαρέτρα» των επαγγελματιών υγείας για την αντιμετώπιση μιας από τις πλέον θανατηφόρες λοιμώδεις νόσους σε ολόκληρο τον κόσμο.» επισημαίνει η κ. Κόκορη