O Γιατρός Συμβουλεύει

Ποιες κηλίδες στο πέος είναι επικίνδυνες και ποιες δεν είναι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Δεν είναι όλα τα σημάδια και οι κηλίδες στο πέος αιτία ανησυχίας για την υγεία σας. Είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε ποια σημάδια είναι αθώα και ποια ύποπτα για σοβαρές ασθένειες.

Είναι κατανοητό ότι οι άνδρες μπορεί να είναι γίνουν πολύ ανήσυχοι αν παρατηρήσουν κηλίδες του πέους. Συχνά ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν κάποια μορφή καρκίνου. Στην πραγματικότητα, οι κηλίδες στο πέος δεν είναι σχεδόν ποτέ σημάδι καρκίνου του πέους.

Οι άνδρες επίσης ανησυχούν για την μερικές φορές μάλλον δυσάρεστη φυσική εμφάνιση ενός πέους με σημάδια, κυρίως για το τι μπορεί να σκέφτεται ή να πιστεύει η σεξουαλική τους σύντροφος γι’ αυτό. Αυτό είναι επίσης απολύτως κατανοητό.

Μικροσκοπικά λευκά ή κιτρινωπά σημάδια

Συνήθως εμφανίζονται στην βάλανο ή επάνω στο δέρμα του πέους. Είναι κανονικά σημάδια και δεν εμπνέουν ανησυχία. Είναι μικροσκοπικοί σμηγματογόνοι αδένες και είναι μέρος της φυσικής δομής του πέους. Πολλοί άνδρες τα έχουν επίσης γύρω από τα χείλη τους. Δεν είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και δεν κάνουν οποιαδήποτε ζημιά. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη για οποιαδήποτε θεραπεία.

Βλατίδες σαν μικρά “μαργαριτάρια”

Και αυτά τα σημάδια είναι φυσιολογικά. Είναι πολύ μικρά εξογκώματα, στο ίδιο χρώμα με το δέρμα σας, αλλά με μια περλέ εμφάνιση. Συνήθως εμφανίζονται γύρω από τη βάλανο (κεφάλι) του πέους σε μια σειρά. Ούτε αυτά είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.

Θύλακες των τριχών

Όπως γνωρίζετε, οι άντρες άνθρωποι έχουν πολλές τρίχες που αναπτύσσονται γύρω από τη βάση του πέους. Και συχνά, οι τρίχες εκτείνονται μέχρι την κάτω πλευρά του οργάνου. Οι ανθρώπινες τρίχες αναπτύσσονται μέσα από ένα μικρό «λάκκο», που ονομάζεται «θύλακας». Και πολύ συχνά, τα θυλάκια στο πέος μπορεί να είναι αρκετά εμφανή. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας και δεν χρειάζεται καν θεραπεία.

Σπυράκια

Μερικές φορές ένα μικρό σπυράκι εμφανίζεται στο πέος, ακριβώς όπως γίνεται και σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό δεν είναι ένα σοβαρό θέμα και δεν χρειάζεται καν θεραπεία. Ωστόσο, μην το πιέσετε για να σπάσει, επειδή μπορεί να εξαπλωθεί η μόλυνση. Επίσης, διακόψτε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή μέχρι να φύγει εντελώς. Ωστόσο, αν ένα σπυράκι δεν έχει φύγει μέσα σε μια εβδομάδα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων χρειάζονται οπωσδήποτε θεραπεία. Και σαφώς μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Είναι ροζ, καφέ, εκρού, ή μαύρου χρώματος (ανάλογα και με το χρώμα του δέρματος σας). Περιστασιακά, μεγαλώνουν έξω από το άνοιγμα στο άκρο του οργάνου.

Προκαλούνται από έναν από τους ανθρώπινους ιούς θηλώματος (HPV), ο οποίος αναπτύσσεται πιο εύκολα σε θερμά, υγρά μέρη του ανθρώπινου σώματος. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται εύκολα κατά τη διάρκεια κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής σεξουαλικής επαφής.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος παράγει μικροσκοπικά, σε σχήμα θόλου, περλέ εξογκώματα στο δέρμα. Αυτά τα σημάδια είναι ροζ ή καφέ (ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας) και έχουν συνήθως ένα μικρό λακκάκι στην κορυφή.

Η μολυσματική τέρμινθος προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από το δέρμα με την απλή επαφή. Για το λόγο αυτό, πολλά παιδιά αναπτύσσουν κηλίδες, συχνά στο στήθος ή στα πλευρά τους, μετά το παιχνίδι με άλλα παιδιά.

Ωστόσο, μεταξύ των ενηλίκων, η μολυσματική τέρμινθος συχνά μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αρκετά συχνά, οι κηλίδες εμφανίζονται στο πέος, αν και μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε αλλού στο σώμα.

Αν νομίζετε ότι έχετε μολυσματική τέρμινθο, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Κάποιες φορές, ο γιατρός θα σας ενημερώσει ότι δεν χρειάζεται θεραπεία, επειδή τα σημάδια θα φύγουν από μόνα τους μέσα σε λίγους μήνες. Αλλά για όσο καιρό τα έχετε, σίγουρα δεν πρέπει να έχετε καμία σεξουαλική επαφή, ή ακόμα και να ξαπλώσετε γυμνοί στο ίδιο κρεβάτι με κανέναν.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται με το σεξ. Μετά από μια περίοδο “επώασης” από 9 έως 90 ημέρες, η σύφιλη εμφανίζεται ως ένα ανώδυνο εξόγκωμα (περίπου στο μέγεθος μικρού νομίσματος) στο πέος, ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της σεξουαλικής επαφής.

Ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας, το σημάδια θα είναι θαμπό κόκκινο, ή καφέ, ή μαύρο, το οποίο μετά από λίγο καιρό γίνεται σαν πληγή (δερματικό έλκος) που δεν πονάει. Κάποιες φορές το έλκος υποχωρεί σύντομα και μπορεί κάλλιστα να νομίζετε ότι έχετε θεραπευτεί. Αυτό είναι λάθος!

Εάν έχετε την παραμικρή υποψία ότι ένα σημάδια ή έλκος στο πέος σας μπορεί να οφείλεται σε σύφιλη, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Ευτυχώς, αυτή η μόλυνση είναι απόλυτα ιάσιμη, εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα. Φυσικά, απαγορεύεται να έχετε οποιεσδήποτε σεξουαλικές σχέσεις μέχρι να θεραπευτείτε.

Έρπης

Ο έρπης προκαλεί μικρές φουσκάλες και όχι απλά σημάδια ή κηλίδες στο πέος (και σε άλλα σημεία της σεξουαλικής επαφής). Προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού σεξ.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ένα κοκκινωπό ή καφετί σημάδια στο πέος. Αυτό στη συνέχεια χωρίζεται σε μια σειρά από μικρές φουσκάλες, που γεμίζουν με υγρό και είναι επώδυνες. Συνήθως διαρκούν για αρκετές εβδομάδες, και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε θεραπευθεί.

Εάν έχετε την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να έχετε έρπητα στα γεννητικά όργανα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Write A Comment