Καθώς ο κορονοϊός Covid-19 εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη, οι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρουν μια θεραπεία. Μετά την παγκόσμια μελέτη «Αλληλεγγύη» (SOLIDARITY) που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ήρθε η ευρωπαϊκή μελέτη «Ανακάλυψη» (DISCOVERY).
Και στις δύο μελέτες θα δοκιμαστούν τέσσερις ερευνητικές θεραπείες με την ελπίδα ότι μία ή περισσότερες θα βρεθεί αποτελεσματική εναντίον του κορωνοϊού. Τα ευρήματα της μελέτης «Ανακάλυψη» θα συμπληρώσουν εκείνα της μελέτης «Αλληλεγγύη».
Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM), η μελέτη «Ανακάλυψη» άρχισε ήδη στη Γαλλία. Θα συμμετάσχουν σε αυτήν τουλάχιστον 800 νοσηλευόμενοι πάσχοντες από την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.
Σταδιακά θα ενταχθούν επίσης εκατοντάδες ασθενείς από το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία. Συνολικά, έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν 3.200 ασθενείς.
Ποιες θεραπείες θα χορηγηθούν στους ασθενείς
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα υπάρχοντα δεδομένα για τους κορωνοϊούς SARS και MERS, καθώς και στοιχεία από την επιδημία της Κίνας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν τέσσερις θεραπείες οι οποίες πιθανώς καταπολεμούν την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Πρόκειται για:
- Το φάρμακο remdesivir
- Τον σταθερό συνδυασμό των δραστικών ουσιών lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο)
- Τον προαναφερθέντα σταθερό συνδυασμό μαζί ιντερφερόνη-βήτα
- Την υδροξυχλωροκίνη
Τα τέσσερα αυτά φάρμακα έχουν ταξινομηθεί ως κορυφαίες προτεραιότητες και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μεγάλο πλεονέκτημα της παρούσας μελέτης είναι η «προσαρμοστική» φύση της. Αυτό σημαίνει πως αν κάποια ερευνητική θεραπεία αποδειχθεί αναποτελεσματική, θα μπορεί αμέσως να αντικαθίσταται από μία άλλη που αποδίδει.
Προσαρμογή σε αληθινό χρόνο
Πρακτικά αυτό σημαίνει «ότι θα μπορούμε να κάνουμε αλλαγές σε αληθινό χρόνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Florence Ader, λοιμωξιολόγος στο νοσηλευτικό κέντρο Croix-Rousse του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λυόν. «Θα προσαρμόζουμε τη θεραπεία σε κάθε ασθενή αναλόγως με τα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να βρούμε τελικά την καλύτερη».
Οι ασθενείς που θα συμμετάσχουν στην μελέτη «Ανακάλυψη» έχουν όλοι την λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Νοσηλεύονται επίσης στα νοσοκομεία, εντός ή εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας. Σε πρώτη φάση συμμετέχουν πέντε γαλλικά νοσοκομεία, αλλά σταδιακά θα γίνουν 20. Η επιλογή των νοσοκομείων θα γίνεται με βάση τα περιστατικά που φιλοξενούν, ώστε να συμμετάσχουν τα πιο μάχιμα.
Οι πρώτοι ασθενείς έχουν ήδη επιλεγεί για την μελέτη και ήδη λαμβάνουν τις πρώτες θεραπείες. Η επιλογή της θεραπείας για κάθε ασθενή έγινε τυχαία. Ωστόσο και ο ίδιος και ο θεράπων ιατρός του γνωρίζουν ποιο φάρμακο λαμβάνει.
Η ανάλυση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας κάθε θεραπείας θα αξιολογηθεί 15 ημέρες μετά από την έναρξή της σε κάθε ασθενή.