Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας μίλησε στην Τηλεόραση CRETA για τα κλινικά δεδομένα για την εύρεση του φαρμάκου και του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
«Είμαστε στα τυφλά»
«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλάμε για φάρμακο και θεραπεία», τονίζει ο καθηγητής. «Οι ιοί δεν είναι έμβια όντα», διευκρινίζει ο κ. Κούβελας, για την αίσθηση που λανθασμένα έχει δημιουργηθεί και συμπλήρωσε: «Επομένως το φάρμακο που περιμένουμε να βρούμε να τους σκοτώσει, δεν υπάρχει διότι, δεν σκοτώνονται».
Ο ίδιος ανέλυσε τον τρόπο που ο κορωνοϊός προσβάλει τον άνθρωπο και σημείωσε πως «τα φάρμακα που ψάχνουμε είναι αυτά που θα εμποδίσουν τη δέσμευση του ιού πάνω στο κύτταρο» και σε δεύτερη φάση «να εμποδίσουμε τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στο κύτταρο», σημειώνει ο κ. Κούβελας.
Οι τέσσερις καθοριστικοί παράγοντες για το φάρμακο
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «Εάν θα βρούμε κάτι που θα υπόσχεται αποτελέσματα, πρέπει να δούμε πρώτον αν κάνει για τον άνθρωπο, δεύτερο να είναι ασφαλές, τρίτον να μπορεί να δίνεται , διότι σε ορισμένα φάρμακα είναι δύσκολο να βρούμε τρόπο χορήγησης και τέταρτον να έχει αυτό ο φάρμακο μια τιμή προσιτή».
«Η χλωροκίνη που έχει χρησιμοποιηθεί και στη Γαλλία φαίνεται να έχει αποτελέσματα, ωστόσο δεν θα μας δώσει τη θεραπεία απλά βοηθάει στην αντιμετώπιση της νόσου», τόνισε.
«Χρειαζόμαστε καλύτερο Σύστημα Υγείας»
«Δεν φτάνει μόνο να περιμένουμε το θαυματουργό φάρμακο», ανέφερε ο κ. Κούβελας τονίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθεί ένα τέτοιο σύστημα υγείας που να μας προστατεύει «με πρωτοβάθμια φροντίδα με γιατρούς οικογενειακούς, με μεγάλη διασπορά μέσα στην κοινότητα που να πηγαίνει ο επισκέπτης υγείας στο σπίτι του ασθενούς και όχι το αντίστροφο γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζουμε να μην μεταδίδεται ο ιός».
«Πρέπει να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα και η πολιτεία για να μην έχουμε έναν επόμενο ανάλογο λοιμό», τονίζει ο καθηγητής και συνεχίζει, «Πολλαπλασιαζόμαστε, είμαστε πυκνοκατοικημένοι και κινούμαστε γρήγορα, είμαστε γερασμένοι και οι ιοί είναι ανθεκτικοί , είναι θέμα χρόνου πότε θα εμφανιστεί μια δεύτερη επιδημία από χειρότερο ιό. Χρειαζόμαστε καλύτερο Σύστημα Υγείας.», καταλήγει.
«Δεν θα έχουμε εμβόλιο σε ένα χρόνο»
«Είναι αστείο ακόμη και να το σκεφτόμαστε», είπε για όσους θεωρούν δεδομένο πως σε ένα χρόνο από τώρα θα υπάρχει εμβόλιο.
«Μπορεί και να μην έχουμε και ποτέ εμβόλιο», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι από το 1983 προσπαθεί η επιστημονική κοινότητα να βρει το εμβόλιο για το AIDS.
«Η θερμοκρασία δεν σκοτώνει τον ιό»
Παράλληλα έδωσε και τη δική του εκτίμηση για το αν οι κλιματικές συνθήκες θα επηρεάσουν την εξάπλωση του ιού.
Ο κ. Κούβελας ανέφερε πως ο ήλιος, η υπεριώδης ακτινοβολία, θα αποστειρώνει τις επιφάνειες επομένως θα μειωθεί η μεταδοτικότητα από τις μολυσμένες επιφάνειες.
«Δεν θα σκοτωθεί ο ιός από τη θερμοκρασία αλλά σκεφτείτε ότι στο κρύο ο οργανισμός μας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να ενισχύσει την άμυνά του. Είναι πιο καλό το ανοσοποιητικό μας κατά τους θερινούς μήνες», ανέφερε
Κάποιοι ιοί αυτοεξαφανίζονται
Τέλος μίλησε και για το ενδεχόμενο ο νέος κορωνοϊός να κάνει την έξαρσή του και να εξαφανιστεί όπως ο SARS. «Η ανθρωπότητα έχει γλιτώσει πολλές φορές λόγω αυτής της παράξενης ιδιότητας των ιών να αυτοεξαφανίζονται», κατέληξε.
Δείτε το βίντεο:
Kλινικά δεδομένα για την εύρεση φαρμάκου
‼️Ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας μίλησε στην τηλεόραση Creta για τα κλινικά δεδομένα για την εύρεση του φαρμάκου και του εμβολίου κατά του κορονοϊού.#menoumecreta #marathoniosenimerosis #menoumespiti #koronoios
Δημοσιεύτηκε από TV CRETA – Παγκρήτια Ραδιοτηλεόραση Α.Ε. στις Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020
Πηγή: creta24.gr