Ο Kári ανέφερε ότι αυτές οι μεταλλάξεις, που επέδειξε ο κορονοϊός, φαίνεται να έχουν καταγραφεί μόνο στην Ισλανδία και δεν επαναλαμβάνονται στις διεθνείς βάσεις δεδομένων. Η έρευνα της deCODE περιελάμβανε δείγματα από φαινομενικά υγιή άτομα καθώς και από άτομα με πολύ ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19.
Ο Kári πιστεύει ότι ήταν λάθος η αρχική εκτίμηση ότι το 1% των Ισλανδών έχουν μολυνθεί. Πιστεύει, όμως, ότι ακόμα και αν το ποσοστό αυτό είναι μόλις 0,5% θα εξακολουθεί να σημαίνει ότι οι πραγματικοί Ισλανδοί ασθενείς είναι τριπλάσιοι απ’ ό,τι έχουν επισήμως διαγνωστεί μέχρι τώρα.
Κορονοϊός: Βρήκαν δύο στελέχη του ιού στο ίδιο άτομο!
Αποκαλύφθηκε επίσης, ότι ένα άτομο στην Ισλανδία έχει μολυνθεί ταυτόχρονα με δύο μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού! Ο Kári εξήγησε την υπόθεση λεπτομερέστερα στο RÚV:
“Βρήκαμε ένα άτομο που είχε δύο στελέχη του ιού SARS-CoV-2. Το ένα στέλεχος είχε συγκεκριμένη μετάλλαξη και το άλλο δεν είχε υποστεί καμία μετάλλαξη.
Εκείνοι στους οποίους ο ασθενής αυτός μετέδωσε τον κορονοϊό, είχαν όλοι τους μολυνθεί μόνο με το στέλεχος που είχε την μετάλλαξη”, δήλωσε ο Kári.
Τι σημαίνει αυτό; “Θα μπορούσε απλώς να είναι σύμπτωση, αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ο κορονοϊός με την μετάλλαξη ήταν πιο μολυσματικός από το άλλο στέλεχος που δεν είχε μετάλλαξη. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι προς το παρόν“.
Ο Kári είπε ότι είναι απίστευτο να διαπιστώνεις ότι είναι εφικτό να εντοπιστεί κάθε στέλεχος του ιού ξεχωριστά.
“Κάποιοι ασθενείς ήρθαν από την Αυστρία, ενώ υπάρχει μια άλλη μετάλλαξη του ιού σε ασθενείς που μολύνθηκαν στην Ιταλία. Επίσης, υπάρχει μια τρίτη μετάλλαξη που βρίσκεται σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί στην Αγγλία. Επτά άτομα για παράδειγμα, φαίνεται να έχουν μολυνθεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αγγλία”, είπε ο Kári.
Ο Allan Randrup Thomsen, ιολόγος στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, πιστεύει ότι ο κορονοϊός πιθανότατα θα μεταλλαχθεί και θα γίνει πιο μολυσματικός, αλλά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από ό,τι σήμερα. Είπε ότι η ποικιλία των μεταλλάξεων που παρατηρούνται τώρα δεν προκαλεί έκπληξη.
“Οι Ισλανδοί έχουν επωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μια αναλογικά μικρή κοινότητα και έχουν κατορθώσει να ερευνήσουν τα γονιδιώματα πολλών ασθενειών, γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι αυτά είναι καλά και σταθερά αποτελέσματα”.
Η María Mjöll Jónsdóttir, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφόρησης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλανδίας, ελπίζει ότι η ισλανδική έρευνα για τον κορονοϊό θα βοηθήσει άλλες χώρες.
“Τα δεδομένα από αυτή την μελέτη έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για την εκτίμηση της έκτασης της εστίας και συνέβαλαν στη λήψη αποφάσεων. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο και σε άλλα έθνη που δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την εξάπλωση του ιού στις κοινωνίες τους”, δήλωσε η María Mjöll.