Ανάγκη για αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ Covid-19, σε πολύ περισσότερα από τα σχεδόν 20.000 που διεξάγονται καθημερινά, υποδεικνύει η διασπορά της νόσου Covid-19 στη χώρα, η οποία μετρά πλέον περισσότερα από 2.000 κρούσματα ημερησίως.
Ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ζητούν να επεκταθεί ο διαγνωστικός έλεγχος αλλά και να χορηγείται δωρεάν για τους πολίτες, μετά από συνταγογράφηση.
Οι υγειονομικοί ζητούν προληπτικά τεστ, στο προσωπικό των νοσοκομείων
Παρά τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας (ΑΧΕΠΑ, Αττικόν, Άγιος Σάββας, Γεννηματάς Θεσσαλονίκης, κ.α.) προληπτικά τεστ στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν γίνονται στα νοσοκομεία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Ο εντοπισμός, όμως, ασυμπτωματικών Covid-19 γιατρών και νοσηλευτών είναι ζωτικής σημασίας. Η έγκαιρη απομόνωσή τους μπορεί να βοηθήσει να μην διασπείρεται ο ιός στους ευαίσθητους χώρους των ιατρονοσηλευτικών ιδρυμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο αξιόμαχο προσωπικό και κυρίως ευάλωτους ασθενείς.
Τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι -γιατροί και νοσηλευτές- σοκάρουν: Περισσότεροι από 450 υγειονομικοί νοσούν από τον κορονοϊό σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ μόνο στην 1η και μεγαλύτερη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) -που συμπεριλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αθήνας- έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid 108 γιατροί και νοσηλευτές.
Είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού και τα προληπτικά τεστ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο του προβλήματος. Το έχουν τονίσει επανειλημμένα οι γιατροί, οι οποίοι ζητούν να γίνονται μαζικά τεστ στα νοσοκομεία, ως “ανάχωμα” στην πανδημία και “όπλο” στον πόλεμο κατά του κορονοϊού.
Ωστόσο χθες, μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ1, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός να ξεκινήσουν τα μαζικά rapid τεστ, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας,
Περιορισμένοι οι μαζικοί έλεγχοι στον ευρύ πληθυσμό
Αν και τα τεστ στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η περαιτέρω επέκταση της διασποράς που σημειώνεται από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα, απαιτεί τη διεξαγωγή ακόμη περισσότερων τεστ και κυρίως στην κοινότητα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι καλό θα ήταν από τα 20.000 τεστ που γίνονται σήμερα, να φτάσουν τα 100.000 τεστ ανά ημέρα.
Δείτε το διάγραμμα του ΕΟΔΥ που δείχνει την αύξηση του αριθμού των τεστ από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα:
Σήμερα, ωστόσο, τα μοριακά τεστ στην Ελλάδα περιορίζονται αυστηρά και μόνο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ τα rapid τεστ του ΕΟΔΥ είναι δειγματοληπτικά και αφορούν περισσότερο σε περιοχές που αποδεδειγμένα εμφανίζουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
Εκτεταμένα τεστ δεν γίνονται ούτε στα σχολεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το “κλείσιμό” τους αποφασίζεται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και χωρίς να προηγηθεί ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, όπως έχει καταγγείλει τις προηγούμενες ημέρες η E’ EΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, επίσης, δεν κάνουν τεστ σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, ενώ όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να πάσχουν από τη νόσο Covid-19 έχοντας ελαφρά συμπτώματα, αναγκάζονται να απευθυνθούν στο ιδιωτικό τομέα και να κάνουν μοριακό τεστ με δική τους δαπάνη.
Οι ειδικοί έχουν τονίσει, ωστόσο, πολλές φορές ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι αυτοί που προκαλούν μεγάλη και αθόρυβη επέκταση του κορονοϊού, ενώ ο έγκαιρος εντοπισμός τους μπορεί να βοηθήσει στο περιορισμό του προβλήματος.
Το έχει επισημάνει άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις χώρες να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες δοκιμές Covid-19. “Όσο περισσότερες δοκιμές διεξάγονται, τόσο πιο εύκολο είναι να παρακολουθείτε την εξάπλωση του ιού και να μειώνετε τη μετάδοση του”, τονίζει ο ΠΟΥ
Μαγιορκίνης: “Τα τεστ δεν έσωσαν το Βέλγιο και καμία χώρα”
Απαντώντας στην χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό και ερωτώμενος για το Βέλγιο, το οποίο με παρόμοιο σε αριθμό πληθυσμό με τη χώρα μας διεξάγει 100.000 τεστ την ημέρα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποβάθμισε τον ρόλο των τεστ στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας:
“Το τεστ δεν είναι πανάκια. Και το Βέλγιο που κάνει πολλά τεστ είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμάς. Το θέμα είναι πώς το χρησιμοποιείς το τεστ. Και να ξεφύγουμε λίγο από τη λογική ότι κάνω τεστ και είμαι οκ, οπότε κυκλοφορώ άνετα”, ανέφερε.
Στη συνέχει τόνισε ότι πιο σημαντική και από τα τεστ, είναι η προσωπική μας ευθύνη και η τήρηση των κανόνων υγιεινής και αποστασιοποίησης: “Θα πρέπει να αναλάβουμε αυτό το κομμάτι της ευθύνης και να μην περιμένουμε σωτηρία, να το πω έτσι, από τεστ, από πολλά τεστ. Δεν θα μας σώσουν τα τεστ. Δεν έσωσαν καμία χώρα τα τεστ”, σημείωσε ο καθηγητής.
Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Να συνταγογραφείται ο μοριακός έλεγχος για Covid-19
H εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών ζητά από την κυβέρνηση τη θέσπιση της συνταγογράφησης για το μοριακό έλεγχο του νέου κορωνοϊού, με βάση την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών: “πλέον δεν πρόκειται απλά για μία αναγκαιότητα, αλλά για ένα προφανές και κατεπείγον μέτρο που η κυβέρνηση όφειλε ήδη να έχει εφαρμόσει”, σημειώνουν τα μέλη της ΕΑΕ.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΑΕ, παραμένει μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η εξέταση για τη νόσο COVID-19 δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον κεντρικό ασφαλιστικό φορέα, με το πρόσχημα ότι το τεστ διενεργείται δωρεάν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας.
“Ωστόσο στην πράξη, χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται να επιβαρυνθούν με το κόστος και όχι μόνο μία φορά, καθώς είτε δεν διαθέτουν το χρόνο για την απαραίτητη αναμονή, είτε δικαιολογημένα φοβούνται να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας προκειμένου να μην εκτεθούν εκεί στη νόσο”, αναφέρουν οι ασθενείς και συμπληρώνουν:
Καθώς εισερχόμαστε σε μία ιδιαίτερα σφοδρή φάση της υγειονομικής κρίσης, η συνταγογράφηση του τεστ είναι το αυτονόητο μέτρο για την προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Ασθενών Ελλάδος:
“Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται ήδη στα όρια του με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει έγκαιρα στις ολοένα πιο αυξημένες ανάγκες μοριακού ελέγχου για τη νόσο. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες λαμβάνουν διφορούμενα μηνύματα για το ρόλο τους στην αναχαίτιση της πανδημίας. Καλούνται να επιδείξουν ατομική ευθύνη, να αυτοπεριοριστούν και να κάνουν θυσίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από ένα κρατικό μηχανισμό που δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το αυτονόητο, μία δωρεάν διαγνωστική εξέταση τη στιγμή της εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, χωρίς συνωστισμό, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναμονή και καθυστερήσεις”.
Σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, η συνταγογράφηση του μοριακού ελέγχου από το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών σε όλη τη χώρα, θα αποσυμφορήσει την πίεση στις δημόσιες υγειονομικές δομές, θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση θετικών περιστατικών και θα απαλλάξει από ένα συχνά δυσβάσταχτο κόστος τον ήδη βεβαρυμμένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.