Πρώτη μεγάλη πρόκληση της επιχείρησης “Ελευθερία” αποτελεί η μεταφορά του πολύτιμου και ευαίσθητου φορτίου με τα εμβόλια, που θα φτάσει στην Ελλάδα με πτήση από το Βέλγιο και το εργοστάσιο παρασκευής της Pfizer στην Ευρώπη. Από το αεροδρόμιο, το φορτίο με τις 37 παλέτες και τις 300.000 δόσεις εμβολίων, θα μεταφερθεί κάτω από άκρα μυστικότητα -ακριβώς όπως συνέβη και στη Μεγάλη Βρετανία- για να τοποθετηθεί με ασφάλεια στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης (μέχρι -80 βαθμούς Κελσίου).
Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια βρίσκονται σε ειδική συσκευασία (cool box) που περιέχει ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα) και θερμοκρασία στους -70 βαθμούς Κελσίου. Στα cool boxes βρίσκονται προσαρμοσμένοι ειδικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί παρακολούθησης της ψύξης, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από την Pfizer για να μεταφέρουν και να συντηρούν με ασφάλεια, από 1.000 έως 5.000 δόσεις του εμβολίου. Τα cool boxes έχουν αυτονομία 15 ημερών.
Τα συστήματα ασφαλείας στις συσκευασίες των εμβολίων
Εκτός από τους θερμοανιχνευτές, όμως, κάθε κουτί περιέχει και σύστημα GPS, το οποίο εκπέμπει πληροφορίες σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας, μέσω του οποίου παρακολουθείται όλο το δίκτυο διανομής του εμβολίου.
Έτσι, οι άνθρωποι της εταιρείας είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του κάθε κιβωτίου με τα εμβόλια και -μέσω του θερμοαισθητήρα- εάν αυτά συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
Το σύστημα αυτό, έγινε πριν από λίγο καιρό στόχος οργανωμένης επίθεση χάκερ, οι οποίοι ωστόσο, δεν κατάφεραν να το παραβιάσουν.
Μυστικές οι τοποθεσίες φύλαξης των εμβολίων
Τα ακριβή σημεία φύλαξης των εμβολίων δεν θα ανακοινωθούν, ωστόσο, για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 14 ψυγεία βρίσκονται στους αποθηκευτικούς χώρους τεσσάρων φαρμακευτικών συνεταιρισμών και μίας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες θα μοιραστούν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Στην φάση αυτή θα εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις και η ΕΛΑΣ, που βρίσκονται ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη σε 24ωρη βάση του ευαίσθητου φορτίου στις μυστικές αποθήκες. Στο σχέδιο, με την κωδική ονομασία “Ιπποκράτης” θα συμμετάσχουν 3.000 αστυνομικοί, αλλά και ελικόπτερα και drones.
Για την μεταφορά των εμβολίων στα νησιά και τις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας συζητείται η εμπλοκή εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρείας.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα από την ημέρα άφιξης των εμβολίων στην Ελλάδα, δηλαδή στις 27 Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς μας, στους οποίους θα χορηγηθούν δύο δόσεις εμβολίου, με διαφορά 21 ημερών.
Τα 5 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής που θα ξεκινήσουν πρώτα την χορήγηση εμβολίων στους υγειονομικούς είναι τα Νοσοκομεία: «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο» Ελευσίνας, «Αττικόν» και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, εάν το πέμπτο νοσοκομείο θα είναι το «Ασκληπιείο» Βούλας ή το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα».
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι συμβολικά, ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης χώρας.
Όπως έγινε γνωστό, στις 28 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, θα υποβληθεί σε εμβολιασμό και ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του Μαρέβα στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, ενώ συμβολικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τους πολίτες.
Εμβολιασμοί: Αντιστέκεται μεγάλος αριθμός υγειονομικών
Το καλό παράδειγμα δεν φαίνεται, ωστόσο, να δίνουν και οι υγειονομικοί. Τα ποσοστά συμμετοχής τους εμβολιασμούς -περισσότερο στους νοσηλευτές και λιγότερο στους γιατρούς- εμφανίζονται μικρότερα από το αναμενόμενο. Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για ιδιαίτερα εσπευσμένες διαδικασίες και πίεση να δηλώσουν συμμετοχή, χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερής ενημέρωση για πιθανές παρενέργειες στο νέο εμβόλιο, όπως λένε.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι σε νοσοκομειακά τμήματα αιχμής σε σχέση με την πανδημία (κλινικές Covid και ΜΕΘ Covid) η συμμετοχή των υγειονομικών στους εμβολιασμούς ξεπερνά το 80%.
Ωστόσο, σε ρεπορτάζ που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, στο νοσοκομείο Λιβαδιάς εμφανίστηκε το 61,81 να δηλώνει άρνηση στο εμβόλιο, στο νοσοκομείο Καρδίτσας το 58,41% και στη Λάρισα το 77%.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», Άγγελος Πεφάνης, δήλωσε ότι οι αρνητικοί στους εμβολιασμούς εργαζόμενοι, φτάνουν μέχρι στιγμής στο νοσοκολμείο, το 60%.
«Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί το προσωπικό αναλυτικά από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου για τη διαδικασία εμβολιασμού», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», δεδομένου, όπως αναφέρει, «οι υγειονομικοί είμαστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα».
Η ενημέρωση που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι:
- Πότε θα πραγματοποιηθεί
- Ποια εμβόλια θα διατεθούν για τον εμβολιασμό και πόσες φάσεις θα χρειαστούν για την ανάπτυξη πλήρους ανοσίας
- Πιθανές παρενέργειες που δύναται να εκδηλωθούν και που θα αναφέρονται οι συνάδελφοι σε τυχόν εκδήλωσή τους.
- Αντενδείξεις για τον εμβολιασμό και ομάδες συναδέλφων που εξαιρούνται από αυτόν (π.χ. άτομα με πρόσφατο εμβολιασμό για άλλο νόσημα, εγκυμονούσες, άτομα με αλλεργίες ή ανοσοκαταστολή ή λήψη άλλων φαρμάκων που ενδεχομένως να προκληθεί αλληλεπίδραση).
- Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη σωστή οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων – ιατρείων.
“Να συμπεριληφθούν στους εμβολιασμούς και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα”
Τη αυτονόητη συμμετοχή τους στους εμβολιασμούς των υγειονομικών διεκδικούν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα (ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, γιατροί των ιδιωτικών νοσοκομείων κ.α.), χωρίς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση να έχει τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με το θέμα αυτό.
«Να εμβολιαστούν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα» ζήτησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
«Να αποσαφηνιστεί ότι στους υγειονομικούς συμπεριλαμβάνονται και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μήνες τώρα έχουν βάλει πλάτη ώστε να μην καταλήγουν όλα τα περιστατικά «καθαρά» ή covid-19, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας.
Που θα γίνουν οι επόμενοι εμβολιασμοί και πως κατανέμονται τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι μαζί με τους υγειονομικούς άμεσα θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί στις αρχές του νέου έτους και στους φιλοξενούμενους και εργαζόμενους στις κλειστές δομές της τρίτης ηλικίας και τις δομές περίθαλψης ατόμων με αναπηρία, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
Με πυρετώδεις ρυθμούς έχει αρχίσει και η προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων όλης της χώρας, για την δεύτερη φάση των εμβολιασμών στις ευπαθείς ομάδες και τις ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού, φάση που ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί με χρονική ακρίβεια.
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στελέχωση τους των 1.018 Κέντρων Υγείας και Δομών Πρωτοβάθμιας όλης της Επικράτειας, με έκτακτες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 εμβολιαστικά κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.
Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα ανά Υγειονομική Περιφέρεια κατανέμονται ως εξής:
Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα, στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα, 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, – 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 176 στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τέλος 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.