Οι χώρες της Ευρώπης “κλείνουν” και τα συστήματα υγεία καταρρέουν ξανά, εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που φαίνεται να παίρνουν “κεφάλι” στην εξάπλωση της νόσου Covid-19. Η βαριά νόσηση των ηλικιωμένων και των συνανθρώπων μας που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, καθιστά ακόμη πιο πιεστική την ανάγκη έγκαιρης προμήθειας όσο το δυνατόν περισσότερων εμβολίων για τη θωράκισή τους.
Σήμερα Παρασκευή (4/2) συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για καταλήξει στις κρίσιμες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, σχετικά με νέα ενδεχόμενα μέτρα για την αναχαίτιση του αυξανόμενου στην Ελλάδα πανδημικού κύματος.
Παράλληλα, όμως, συνεδριάζει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να καταλήξει σε τροποποιήσεις του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία”, ώστε αυτό να προσαρμοστεί στη διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά και στα νέα έκτακτα δεδομένα που φέρνει η πανδημία.
Αν προλάβουμε να εμβολιάσουμε τάχιστα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα καταφέρουμε σταδιακά να διασώσουμε το Σύστημα Υγείας από το τρίτο πανδημικό κύμα και να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο “ανοιχτή” την κοινωνία και την οικονομία, λένε επιστήμονες και κυβέρνηση. Επισημαίνουν μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι κι ένα ακόμη και ένα χαμηλότερο ποσοστό από αυτό της πλήρους ανοσοποίησης του πληθυσμού, μπορεί να φέρει διαφορά στην πανδημία.
Φτάσαμε τους 381.324 εμβολιασμούς
Πλέον φτάσαμε τους 381.324 εμβολιασμούς, δηλαδή το 3, 24 του πληθυσμού. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι αναμένεται να διπλασιάσουμε το νούμερο αυτό μέσα στον Φεβρουάριο: “Mε βάση τη στόχευσή μας, αν εμβολιάσουμε αυτές τις ομάδες, θα ρίξουμε τη θνητότητα και πριν φτάσουμε στην ανοσία των 6-7 εκατομμυρίων, θα έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες να είναι μια άλλη νόσος η Covid στη χώρα μας, γιατί θα έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός όσων θα μπαίνουν σε ΜΕΘ και θα νοσούν”, επισήμανε μιλώντας στη Lifo.
Οι πρώτες 410 χιλιάδες δόσεις της AstraZeneca φέρνουν αλλαγές στους εμβολιασμούς
Μετά από πολύωρη συνεδρίαση της το βράδυ της Τετάρτης και η οποία θα συνεχιστεί σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προσανατολίζεται να αποκλείσει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας, της Γερμανία, της Σουηδίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.
Να σημειωθεί ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα από τις κλινικές μελέτες, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ηλικίες άνω των 65, που αποτελεί ομάδα “αιχμής” της πανδημίας.
Έτσι από τις 8 Φεβρουαρίου -οπότε και αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες 410 χιλιάδες δόσεις εμβολίων της AstraZeneca– θα εγκαινιαστεί μια παράλληλη εμβολιαστική γραμμή, για να δοθεί προτεραιότητα σε μια ηλικιακή ομάδα που θα εμβολιαζόταν αργότερα. Συγκεκριμένα, σε άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών, που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Ταυτόχρονα έχει πέσει στο τραπέζι και η σκέψη να προτεραιοποιηθούν στους εμβολιασμούς με το ίδιο εμβόλιο, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οδηγοί ταξί, καθώς επίσης οι ένστολοι, ίσως και οι κάτοικοι ορισμένων νησιών. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα Παρασκευή 4/2.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις της γερμανοσουηδικής εταιρείας, μέχρι τα τέλη Μαρτίου η Ελλάδα θα λάβει 540.000 δόσεις από την AstraZeneca.
Εμβολιασμοί Covid-19: Αγώνας ταχύτητας για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών
Με τα κρούσματα στην χώρα να καλπάζουν ξανά και τα λύματα να αναδεικνύουν μια ζοφερή κατάσταση που θα δείξει τη δυναμική της τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση κάνει μια ύστατη προσπάθεια να πιέσει τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν. Πρόκειται για την ομάδα του πληθυσμού που -μαζί με τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα- θέλουμε “θωρακισμένη” ενόψει του τρίτου πανδημικού κύματος.
Έκκληση τους υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν έκανε από το νοσοκομείο ΚΑΤ την Πέμπτη το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Ζητώ και από εσάς -που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί- να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς σας αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση», σημείωσε.
Οι υγειονομικές αρχές θορυβήθηκαν από την πρόσφατη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας, στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας, που μόλυνε δεκάδες εργαζόμενους και ασθενείς.
Έτσι, προχώρησαν σε μια ακόμη τροποποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, αφήνοντας ανοιχτή την πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να δηλώσουν συμμετοχή όσοι δεν εμβολιάστηκαν κατά την πρώτη φάση. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε τα αδιάθετα εμβόλια που περισσεύουν από ραντεβού που χάθηκαν να μην χορηγούνται κατά προτεραιότητα στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό, αλλά στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχει λάβει το εμβόλιο το 60% των γιατρών και το 40% των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων.
Και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V στην εμβολιαστική φαρέτρα της Ευρώπης;
Με τους λαούς της Ευρώπης να μην αντέχουν πλέον τα παρατεταμένα lockdown η Ευρώπη αρχίζει να αλλάζει στάση, όχι μόνο απέναντι στις πατέντες των φαρμακευτικών εταιρειών που απειλεί πλέον να τις «σπάσει» για να αυξήσει την παραγωγή των εμβολίων, αλλά και απέναντι στο ρωσικό εμβόλιο.
Μετά από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet το Sputnik V, φαίνεται να πετυχαίνει σημαντικά “σκορ” ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Οπότε ομάδες εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν το ρωσικό εμβόλιο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας ΕΜΑ (European Medical Agency), προχώρησαν την Τρίτη σε μια επιστημονική αξιολόγηση του εμβολίου, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Sputnik V. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο EMA θα αποφασίσει σε σχέση με την έγκριση του εμβολίου βάσει των αξιολογήσεων.
Το Sputnik V θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εμβολίων, καθώς -όπως λένε οι ειδικοί- για να ελεγχθεί η πανδημία θα χρειαστούν πολλά και πολλαπλά εμβόλια, ή ακόμη και συνδυασμός τους.
Εμβολιασμοί Covid: Μελέτη για συνδυασμό εμβολίων
Στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσης για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών εντάσσεται και μια νέα μελέτη σε δείγμα 800 ατόμων, που χρηματοδοτεί η βρετανική κυβέρνηση και έχει ως στόχο την παρατήρηση της επίδρασης που θα έχει στην ανοσία, η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων κορονοϊού.
Η ιδέα είναι αμφιλεγόμενη, καθώς οι αξιωματούχοι της υγείας δεν το συνιστούν, εκτός από «σπάνιες περιπτώσεις».
Ωστόσο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της μελέτης, βρετανός γιατρός Τζόναθαν Βαν Ταμ, δήλωσε ότι η ανάμιξη εμβολίων θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία και να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να πραγματοποιήσει ένα πιο «ευέλικτο» πρόγραμμα εμβολιασμών.
Η μελέτη, που ονομάστηκε Com-Cov, θα εξετάσει αρχικά την ανάμιξη δόσεων των εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech. Θα δοκιμαστούν επίσης διαφορετικά χρονικά διαστήματα μεταξύ των δόσεων.