Ειδήσεις

Εμβολιασμοί Covid: Μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών χάρη στον εμβολιασμό – Δείτε τη θέση της Ελλάδας παγκοσμίως

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Με πολύ γρήγορους ρυθμούς προχωρούν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί του πληθυσμού ενάντια στον κορονοϊό και τη νόσο Covid-19, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός μεγάλου ποσοστού ηλικιωμένων άνω των 75 ετών έχει φέρει ήδη αποτελέσματα και μείωση των νέων λοιμώξεων σε αυτές τις ηλικίες.

Καλπάζουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 722.525 εμβόλια. Συγκεκριμένα, 482.611 πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και 239.914 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις. Το ποσοστό του εμβολιασμού στον πληθυσμό, έφτασε πλέον στο 6,37%.

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι εμβολιάστηκε πάνω από το 6% του ελληνικού πληθυσμού, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος,  τονίζοντας ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα από τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων:

«Βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων στις ηλικίες που εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν συνθήκες για αισιόδοξη πρόβλεψη τις επόμενες εβδομάδες» είπε, χαρακτηρίζοντας εφικτό τον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων το επόμενο δίμηνο.

Το ίδιο επισήμανε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ωστόσο, ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας “έναν αγώνα δρόμου”:

“Με το 6% των συμπολιτών μας να έχει ήδη εμβολιαστεί και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα, στους ευάλωτους άνω των 75 ετών. Αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα”, τόνισε.

Με τον εμβολιασμό ασθενών με χρόνια νοσήματα θα κερδηθεί μια σημαντική πρώτη μάχη ενάντια στην πανδημία

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να εμβολιάζονται οι άνω των 75 ετών και οι υγειονομικοί με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και η ηλικιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εντός Μαρτίου αρχίζει και ο εμβολιασμός 270 χιλιάδων πολιτών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα -με πρώτους αυτούς που εντάσσονται στους ασθενείς “πολύ υψηλού κινδύνου”- ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για την δεύτερη και τελευταία ομάδα των πολιτών -εκτός των ηλικιωμένων- που αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Είναι προφανές ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός στη χώρα μας και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστούν να νοσηλευτούν, όπως λένε οι επιστήμονες.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα:

Ελληνικές μελέτες στους υγειονομικούς δείχνουν υψηλή προστασία των εμβολίων ενάντια στην Covid

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από δύο μελέτες στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό.

Η πρώτη έγινε σε υγειονομικούς του νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο 92% των εμβολιασθέντων γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού. Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλό τίτλο αντισωμάτων, που αναπτύχθηκε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 mRNA της Pfizer/BioNtec.

Οι μετρήσεις έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στο Γεννηματάς σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών. Η μελέτη αυτή είναι 4ης φάσης και είναι η πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη στη χώρα μας που περιλαμβάνει τέτοιο μέγεθος δείγματος (425) και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα Μελέτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό σε υγειονομικούς στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», απέδειξαν ότι ποσοστό άνω του 80% των εμβολιασθέντων παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2 μετά την πρώτη δόση και το σύνολο των εμβολιασθέντων μετά τη δεύτερη δόση. Στη μελέτη δεν εντοπίστηκε καμία αλλεργική αντίδραση.

Που βρίσκεται η Ελλάδα στους εμβολιασμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου

Ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη των εμβολιασθέντων κατά της Covid-19 στον πληθυσμό, βρίσκεται η Ελλάδα. Με ποσοστό 6,37 ανά 100 κατοίκους βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ισπανία (6,28%), η Γερμανία (5,63%), η Ιταλία (5,6%) Γαλλία (5.18).

Σε καλύτερη θέση από τη χώρα μας βρίσκεται μεταξύ άλλων, το Ισραήλ (82,4%), η Μεγάλη Βρετανία (25,73%), η Δανία (7,92%), η Τουρκία (7,54), η Ελβετία (7,07%), η Ρουμανία (6,85) και η Πολωνία (6.76).

Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

Δείτε αναλυτικά όλους τους εμβολιασμούς ανά γεωγραφική περιφέρεια (σύνολο, εμβολιασμοί 1ης και 2ης δόσης):

Write A Comment