Διατροφή

Νηστεία: Τι προσφέρει στον οργανισμό. Τι πρέπει να προσέχουμε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η θεληματική αποχή από ορισμένες ομάδες τροφών έχει συνήθως θρησκευτικό χαρακτήρα, εκτός κι αν γίνεται αποκλειστικά για λόγους υγείας ή με την πρόθεση «αποτοξίνωσης» του οργανισμού. Ποια τρόφιμα μπορούν να εφοδιάσουν το σώμα με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, παρά την αποφυγή κάποιων τροφών λόγω νηστεία.

Η νηστεία του Πάσχα αποτελεί καλή ευκαιρία για να εντάξουμε στη διατροφή μας ορισμένα τρόφιμα, που ενδεχομένως παραγκωνίζουμε τον υπόλοιπο χρόνο αλλά τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

«Οι συστάσεις της θρησκευτικής νηστείας μοιάζουν αρκετά με αυτές της μεσογειακής διατροφής, ενός από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο», λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος και βιολόγος Ιωάννα Αδαμίδου, υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, στη Θεσσαλονίκη και επιστημονική συνεργάτης της ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης. «Στη νηστεία του Πάσχα, το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και, για τους περισσότερους, τα γαλακτοκομικά βρίσκονται “εκτός μάχης”. Ωστόσο οι πιστοί οφείλουν να δώσουν στο σώμα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και βέλτιστη λειτουργία του».

Επομένως, μπορείτε να εισαγάγετε στο διαιτολόγιό σας τα εξής:

Οστρακοειδή και θαλασσινά

Μύδια, καλαμαράκια, γαρίδες και αστακός έχουν αξιόλογη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όσπρια

Φασόλια, φακές, ρεβίθια και φάβα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Ειδικά σε συνδυασμό με ρύζι, αναπληρώνουν τέλεια την απουσία του κρέατος που επιτάσσει η νηστεία.

Ξηρούς καρπούς και σπόρους

Περιέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο και τα φιλικά προς την καρδιά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι φυτικές ίνες τους επιφέρουν ταχύτερο και πιο εύκολο κορεσμό της πείνας. Συμβάλλουν επίσης στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Σόγια

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες συναγωνίζονται αυτές του κρέατος.

Μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες με βρώμη και σπόρους, δίχως ζάχαρη, αποτελούν ένα γρήγορο, θρεπτικό πρωινό ή σνακ. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου.

Άφθονα φρούτα και λαχανικά

Σε διάφορους χρωματικούς και γευστικούς συνδυασμούς θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού λόγω της ποικιλίας των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν. Στη νηστεία προτιμήστε τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως:

  • Το σπανάκι
  • Το μαρούλι
  • Η ρόκα
  • Το μπρόκολο

Όσον αφορά στα φρούτα, επωφεληθείτε από τις φυτικές ίνες που προσφέρει ολόκληρο το φρούτο με τη φλούδα του (εφόσον αυτή τρώγεται) ή στο μπλέντερ. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα, έναντι του έτοιμου συσκευασμένου χυμού στον οποίο συχνά προστίθεται και ζάχαρη.

Τι να προσέξετε

«Η νηστεία αποτελεί συνάμα μια προσπάθεια για εγκράτεια και από πλευράς ποσότητας», λέει η κυρία Αδαμίδου. «Καλό είναι να είστε προσεκτικοί με τα λιπαρά όπως το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσοχή χρειάζονται και οι υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και τις πατάτες. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε απουσία κορεσμού και αύξηση βάρους, ακόμη και κατά τη νηστεία».

Καθώς λοιπόν πλησιάζουμε προς το Πάσχα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως μπορούμε να έχουμε ποιότητα διατροφής και ζωής στη νηστεία, δίχως να στερηθούμε τα συστατικά, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καταλήγει.

Write A Comment