Μια νέα μελέτη, λοιπόν, αποκαλύπτει ότι το όργανο με το οποίο μοιράζεται περισσότερα γενετικά στοιχεία ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι στην πραγματικότητα οι όρχεις!
Ερευνητές στην Πορτογαλία υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος και οι όρχεις έχουν έναν αξιοσημείωτο αριθμό γενετικών ομοιοτήτων. Παραδόξως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο εγκέφαλος και οι όρχεις έχουν περισσότερα κοινά απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Μάλιστα, μια προηγούμενη μελέτη ανακάλυψε ότι η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να επηρεάσει θετικά την ευφυΐα στους άνδρες.
Ο εγκέφαλος και οι όρχεις έχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό διαφορετικών πρωτεϊνών
Σε αυτήν την μελέτη, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Aveiro εξέτασε τις πρωτεΐνες σε 33 διαφορετικούς τύπους ιστών. Αυτοί περιελάμβαναν δείγματα από την καρδιά, το έντερο, τον τράχηλο, τις ωοθήκες και τον πλακούντα.
“Παραδόξως, ο ανθρώπινος εγκέφαλος και οι όρχεις έχουν τον υψηλότερο αριθμό κοινών πρωτεϊνών, σε σύγκριση με άλλους ιστούς ανθρώπινου σώματος”, αναφέρουν οι ερευνητές στην σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Biology.
Όχι μόνο αυτές οι δύο περιοχές είναι παρόμοιες, αλλά είναι σχεδόν ταυτόσημες! Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 14.315 διαφορετικές πρωτεΐνες, ενώ οι όρχεις αποτελούνται από 15.687. Μετά τη σύγκριση των δύο ιστών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος και οι όρχεις έχουν 13.442 κοινές πρωτεΐνες! Εξέτασαν επίσης τα διάφορα γονίδια σε όλο το σώμα και ανακάλυψαν ότι και πάλι αυτά τα δύο όργανα είναι παρόμοια.
“Μια μεγάλη ανάλυση της έκφρασης 33.689 γονιδίων σε 15 ανθρώπινους ιστούς αποκάλυψε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και οι όρχεις είχαν την μεγαλύτερη ομοιότητα στην γονιδιακή έκφραση”, γράφουν οι ερευνητές.
Ο εγκέφαλος και οι όρχεις έχουν το ίδιο προστατευτικό φράγμα για να παραμένουν υγιείς
Αν και ο εγκέφαλος εργάζεται σκληρά διαρκώς, την ώρα που οι όρχεις… κάθονται περιμένοντας το σεξ, οι ερευνητές σημειώνουν ότι και τα δύο όργανα έχουν εξαιρετικά υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Λόγω αυτών των ενεργειακών απαιτήσεων είναι πολύ ευάλωτα όργανα στο οξειδωτικό στρες. Αυτό είναι η ανισορροπία των ελευθέρων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τους ιστούς.
Για να παραμείνουν υγιείς, η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο εγκέφαλος, όσο και οι όρχεις, έχουν το δικό τους φράγμα αίματος για να κρατήσουν μακριά τις επιβλαβείς ουσίες. Στην περίπτωση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, αυτό το προστατευτικό στρώμα εμποδίζει τοξικά στοιχεία να φτάσουν στον εγκεφαλικό ιστό. Για το φράγμα των όρχεων, αυτή η ασπίδα αποτελεί ζωτικό συστατικό της γονιμότητας των ανδρών.
Ναι, αλλά… γιατί τέτοια ομοιότητα;
Όσο για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και οι όρχεις έγιναν τόσο παρόμοια όργανα, οι συγγραφείς της μελέτης υποπτεύονται ότι ευθύνεται μια διαδικασία που ονομάζεται speciation. Με απλά λόγια, αυτή είναι η διαδικασία με την οποία δημιουργούνται νέα είδη κατά την εξέλιξη των ειδών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίδιες πιέσεις της φυσικής επιλογής που δημιούργησαν τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής βοήθησαν επίσης στην διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκαν ο εγκέφαλος και οι όρχεις.
“Αυτό είναι ένα ανεξερεύνητο θέμα και πρέπει να διευκρινιστεί η σύνδεση μεταξύ αυτών των ιστών, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση των δυσλειτουργιών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τους όρχεις”, σημειώνουν οι ερευνητές.
Επίσης, για τις γυναίκες που σκέφτονται ότι αυτό είναι απλώς μια ανδρική ιδιαιτερότητα, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι και οι θηλυκοί εγκέφαλοι είναι το ίδιο γενετικά όμοιοι με τους ανδρικούς όρχεις!