Ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα: Επικράτησε στο 93% στην Κρήτη – Γιατί δεν ξέρουμε ακόμα την πραγματική διασπορά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Σύγχυση προκαλούν στους πολίτες οι ανακοινώσεις σχετικά με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Από τη μία πλευρά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παρουσία του ιού είναι έντονη στη χώρα και ότι στην Κρήτη έχει πλέον κυριαρχήσει, ενώ από την άλλη οι πραγματικοί αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλοί, αφού δεν ξεπερνούν τα 121 κρούσματα στο σύνολο της χώρας. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Μόλις 121 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, έχουν ταυτοποιηθεί, δηλωθεί και ανακοινωθεί συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του ιού SARS- CoV-2.

Συγκεκριμένα, τα 58 από αυτά βρέθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, τα 39 στην Αττική, 1 στην Αργολίδα, 1 στην Αχαϊα, 1 στην Εύβοια, 5 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία, 4 στη Λέσβο, 4 στην Πάρο, 3 στο Ρέθυμνο, 1 στη Χαλκιδική και 4 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Αν αυτή είναι όλη κι όλη η παρουσία στην Ελλάδα του νέου ιού -που έχει τρομοκρατήσει με τη υψηλή μεταδοτικότητά του ολόκληρο τον πλανήτη- γιατί οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η Δέλτα εν μέρει “ευθύνεται” για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας;

Και πως είναι δυνατόν με μόλις 121 κρούσματα σήμερα, ο ιός να καταφέρει να κυριαρχήσει σε κάθε περιοχή έως το τέλος Ιουλίου, όπως έχουν δηλώσει οι επιστήμονες;

Ελέγχεται μόνο το 5% με 10% των ύποπτων δειγμάτων

Η απάντηση κρύβεται στη μεθοδολογία με την οποία ελέγχονται τα ύποπτα κρούσματα για την παρουσία μεταλλαγμένων στελεχών και σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Ο έλεγχος των δειγμάτων συγκεκριμένα, χωρίζεται σε δύο στάδια:

Στην πρώτη φάση -κατά την οποία οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν εάν υπάρχει έστω και ένα δείγμα του ιού σε μία “καθαρή” περιοχή- ο έλεγχος είναι εκτεταμένος και καθολικός.

Δηλαδή, στα συνεργαζόμενα με το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εργαστήρια αποστέλλονται από τον ΕΟΔΥ όλα τα ύποπτα δείγματα και γίνεται αλληλούχιση στο σύνολό τους, ώστε να επιβεβαιωθεί η υποψία των ειδικών για την πιθανή παρουσία του παραλλαγμένου ιού.

Στη συνέχεια, όμως, κατά τη δεύτερη φάση και όταν διαπιστωθεί ότι ο ιός έχει εκτεταμένη διασπορά σε κάποια περιοχή, τότε οι έλεγχοι αρχίζουν να γίνονται τυχαιοποιημένοι και δειγματοληπτικοί.

Αυτό σημαίνει πως από το σύνολο των ύποπτων δειγμάτων για την παρουσία του μεταλλαγμένου ιού, στα εργαστήρια αποστέλλεται μόνο το 5% έως 10%. Εάν ο νέος ιός απομονωθεί στα περισσότερα από τα δείγματα αυτά, τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι έχει κυριαρχήσει σε κάποια περιοχή.

Ταυτόχρονα, στην “αργή αποτύπωση” της πραγματικής εικόνας των μεταλλαγμένων κρουσμάτων συμβάλλει και η χρονοβόρα διαδικασία της εργαστηριακής διερεύνησης.

Η ανακοίνωση των μεταλλαγμένων περιστατικών που γίνεται κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ, δηλαδή, στην πραγματικότητα αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της διασποράς πριν από 10 με 15 ημέρες. Κι όπως ξέρουμε, ο νέος ιός Δέλτα εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τη μία εβδομάδα στην άλλη.

Μετάλλαξη Δέλτα: Κυριαρχεί στο 93% των κρουσμάτων στην Κρήτη

Στην περίπτωση της Κρήτης για παράδειγμα, έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο μόλις 58 δείγματα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ωστόσο, επειδή διαπιστωμένα η διασπορά είναι μεγάλης κλίμακας, μόνο το 10% των θετικών κρουσμάτων αποστέλλεται πλέον για αλληλούχιση στα συνεργαζόμενα με το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εργαστήρια.

Έτσι, ανάμεσα στα επιλεγμένα με τυχαίο τρόπο δείγματα, το στέλεχος Δέλτα ταυτοποιείται πλέον σχεδόν στο σύνολο των περιστατικών, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες του Δικτύου να εκτιμούν ότι η πραγματική παρουσία του μεταλλαγμένου ιού στο νησί, δεν είναι τα 58 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σε απόλυτα νούμερα, αλλά το 93% των συνολικών λοιμώξεων που εντοπίζονται και ανακοινώνονται καθημερινά.

Μετάλλαξη Δέλτα: Διασπείρεται ταχύτατα και στην Αττική

Αυτή τη στιγμή, τυχαιοποιημένοι έλεγχοι γίνονται στην Αττική, στην οποία φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία η διασπορά του στελέχους Δέλτα.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής μόνο 39 κρούσματα και συγκεκριμένα:

  • 15 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών
  • 2 σε άγνωστο Τομέα της Αττικής
  • 9 στην Ανατολική Αττική
  • 4 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
  • 3 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών
  • 5 στον Νότιο Τομέα Αθηνών
  • 1 στον Πειραιά

Η πραγματική εικόνα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες και με τα όσα προαναφέρθηκαν, είναι πολύ πιο ανησυχητική. Παρόμοια αγωνία υπάρχει για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την Μύκονο, περιοχές στις οποίες τα κρούσματα αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό.

Αντίθετα, υπάρχουν άλλες περιοχές, όπως π.χ. η Κέρκυρα, στις οποίες δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα. Στις περιοχές αυτές υπάρχει εντατικοποίηση της έρευνας για την παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους.

Τα ύποπτα δείγματα, δηλαδή, ελέγχονται σχεδόν στο σύνολό τους για να απομονωθούν εγκαίρως τα πρώτα περιστατικά, ώστε εάν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η διασπορά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Write A Comment