Μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής, η πολιτεία προετοιμάζεται να εφαρμόσει σταδιακά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για κατηγορίες εργαζομένων που συμβάλλουν στη διάδοση της νόσου Covid-19, θέτουν σε υψηλό κίνδυνο τους πολίτες με τους οποίους έρχονται σε επαφή, αλλά και θα πρέπει να μην αρρωστήσουν, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μάλιστα θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου το φθινόπωρο να βρει θωρακισμένο το σύνολο των συγκεκριμένων εργαζόμενων.
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της σχετικής Επιτροπής η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να αποτελεί «έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού».
Έτσι, με σκοπό να αυξηθούν τα εμβολιαστικά ποσοστά οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα σε αποφάσεις, όπως ανέφερε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σημείωσε, μάλιστα, πως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αναμένεται να συνδυαστεί με τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Προπομπός στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τα σώματα ασφαλείας
Το πρώτο βήμα έγινε, ήδη, με όσους υπηρετούν στις ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών (ΕΜΑΚ) της πυροσβεστικής, οι οποίοι οφείλουν να ολοκληρώσουν άμεσα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, ειδάλλως θα πρέπει να αντικατασταθούν.
Στη συνέχεια, στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τα σώματα ασφαλείας εντάσσεται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τμημάτων και ειδικών μονάδων στην Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το ΕΚΑΒ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε την προσφυγή υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ, άνοιξε τον δρόμο με την απόφαση που εξέδωσε. Στο σκεπτικό των δικαστών του τμήματος αναστολών γίνεται επίκληση στο δημόσιο συμφέρον, εξαιτίας της ανάγκης ακώλυτης λειτουργίας του σώματος της ΕΜΑΚ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η λειτουργία αυτή “δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορoνοϊό covid-19. Οι επιτακτικοί αυτοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σταθμιζόμενοι με τους λόγους που προβάλλουν οι αιτούντες κωλύουν, κατά την κρίση της Επιτροπής Αναστολών, τη χορήγηση της αναστολής”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης.
Θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας και τους οίκους ευγηρίας
Στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς -μετά τους εργαζόμενους στην ΕΜΑΚ και πριν από όλους τους υπόλοιπους- έρχεται το σύνολο των εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, τις δομές υγείας και γενικώς σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία).
Ο εμβολιασμός τους εντάσσεται στον ευρύτερο υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι. Σ’ αυτούς εντάσσεται και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Ο εμβολιασμός των συγκεκριμένων εργαζόμενων κρίνεται επιβεβλημένος, καθώς έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Θα ακολουθήσουν πιθανότατα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ανοιχτή είναι η συζήτηση και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των εργαζομένων στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές και εμπόδια στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο του εμβολιασμού και των ιερέων.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει σε άλλες χώρες
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19, είναι αντικείμενο συζήτησης σε πολλές χώρες, με τις περισσότερες που τον έχουν εφαρμόσει να τον περιορίζουν σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες είναι σπάνιος, αλλά συμβαίνει και συγκεκριμένα στο Τατζικιστάν, όπου με κυβερνητικό διάταγμα όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν και στη μικρότερη χώρα του κόσμου, το Βατικανό, όπου με απόφαση που ελήφθη στις 8 Φεβρουαρίου, όλοι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι οφείλουν να εμβολιαστούν.
Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, έχουν προχωρήσει:
Ιταλία: Στις 25 Μαΐου ειδικό διάταγμα υποχρεώνει γιατρούς και προσωπικό υγείας να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, αλλιώς δεν θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους ερχόμενοι σε επαφή με ασθενείς. Ορισμένοι γιατροί έχουν προσφύγει κατά της απόφασης στα δικαστήρια.
Ηνωμένο Βασίλειο: Στις 16 Ιουνίου ανακοινώθηκε πως όλοι οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, (ακόμη και μη ιατρικό προσωπικό, όπως κομμωτές, αισθητικοί και εθελοντές), θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τον Οκτώβριο. Το μέτρο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Ρωσία: Διχογνωμία υπάρχει μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του δημάρχου της Μόσχας. Ο τελευταίος εξέδωσε διάταγμα στις 16 Ιουνίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον κλάδο υπηρεσιών, ο οποίος περιλαμβάνει σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους, που θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 15 Αυγούστου. Ο Ρώσος πρόεδρος τάσσεται κατά του μέτρου.
Καζακστάν: Η κυβέρνηση διέταξε την 1η Ιουλίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των περισσότερων υπαλλήλων που έρχονται σε στενή επαφή με άλλα άτομα.
ΗΠΑ: Στο Σαν Φρανσίσκο ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19, για 35.000 αστυνομικούς και πυροσβέστες με την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων, που φτάνουν έως την απόλυση.
Επίσης, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στο Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19. Η μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι απορρίφθηκε.
Γαλλία: Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο για να εξαναγκάσει τους εργαζομένους στον τομέα υγείας να εμβολιαστούν, την ώρα που το ποσοστό εμβολιασμού αυτών φτάνει στο 57% στα γηροκομεία και στο 64% στα νοσοκομεία.