Αυξητική, αλλά ελεγχόμενη δείχνει μέχρι αυτήν την ώρα η τάση διασποράς του μεταλλαγμένου κορονοϊού Δέλτα. Η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ θα αναδείξει από τη μία αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του ιού στην Κρήτη και δευτερευόντως στην Αττική, όμως, δεν αναμένεται να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.
Σύμφωνα με την νεότερη εικόνα, ο ιός Δέλτα δείχνει ιδιαίτερη “προτίμηση” στις νεαρότερες ηλικίες στην Κρήτη. Από τα σχεδόν 35 κρούσματα που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής το 1/3 είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, μεταξύ των οποίων πολλά σε ηλικία από 7 έως 9 ετών. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών, ενώ λιγότερα εντοπίστηκαν σε ηλικίες, μεταξύ 25 και 30 ετών. Όλοι ανεξαιρέτως οι προσβεβλημένοι πολίτες ήταν ανεμβολίαστοι.
Μετάλλαξη Δέλτα: “Πρέπει να επιβραδύνουμε την εξάπλωσή της”
Η αυξημένη επιφυλακή των υγειονομικών αρχών και ο έγκαιρος εντοπισμός και απομόνωση των κρουσμάτων που φέρουν την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, μπορούν να καταφέρουν την επιβράδυνση στην εξάπλωση του, εκτιμούν οι επιστήμονες.
H υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών θα συντελέσει σημαντικά στον περιορισμό του προβλήματος, το οποίο βλέπουμε να υφίσταται ήδη σε πολλές χώρες, όπως στη Βρετανία και την Πορτογαλία.
Ο εμβολιασμός όλων και η τήρηση των μέτρων είναι κρίσιμης σημασίας, λένε οι ειδικοί, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ένα νέο σφοδρό “κύμα” κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που θα “υπονομεύσει” την καλή πορεία της χώρας μας στην πανδημία και τον ερχόμενο χειμώνα.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τονίζει τη σημασία του να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού Δέλτα:
“Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Επίσης, να τηρούμε τα μέτρα. Στους εξωτερικούς χώρους αν δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει θέμα να μην φοράμε μάσκες. Εκεί που υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να την βάλουμε. Είναι και η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αυτό άλλωστε. Είμαστε σε μια στάση λεωφορείου, πρέπει να την βάλουμε τη μάσκα. Είμαστε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, πρέπει να βάλουμε τη μάσκα. Στην αποβάθρα του μετρό, πρέπει να φοράς τη μάσκα σου. Τώρα αν είσαι σε ένα δρόμο και προχωράς μόνος σου, μην τη φοράς δεν προσφέρει κάτι. Έχει τεράστια σημασία να μην αφήσουμε τον ιό Δέλτα να προχωρήσει, ή αν αυτό είναι αναπόφευκτο, να τον καθυστερήσουμε όσο μπορούμε”, αναφέρει ο επιστήμονας.
Ελάχιστοι οι θάνατοι από τον κορονοϊό σε χώρες με αυξημένα εμβολιαστικά ποσοστά, παρά την έξαρση κρουσμάτων
Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό ανάχωμα στην εξάπλωση του ιού Δέλτα, αλλά και στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο από τον κορονοϊό. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλου.
Σε συγκριτικό πίνακα που επισυνάπτει στην ανάρτησή του στα social media, παραθέτει χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων που δηλώθηκαν την περασμένη Τρίτη (29/9).
Στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκαν 22,866 νέα κρούσματα αλλά μόνο 3 θάνατοι. Στη Ρωσία, 21,650 νέες λοιμώξεις αλλά 611 θάνατοι και στην Αργεντινή 18,389 νέα κρούσματα και 574 θάνατοι.
Δείτε τον πίνακα:
“Η Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης η χώρα με τον μικρότερο αριθμό σοβαρών περιπτώσεων (297 συνολικά μέχρι στιγμής). Στην Αργεντινή έχουν 6,636 σοβαρές περιπτώσεις ενώ στη Ρωσία 2,300. Τα εμβόλια δουλεύουν και μας προστατεύουν”, σχολιάζει στην ανάρτησή του ο Καθηγητής κ. Μόσιαλος.
Στο επιστημονικό μικροσκόπιο ο νέος ενισχυμένος μεταλλαγμένος ιός Δέλτα Plus
Μία νέα και ελαφρώς τροποποιημένη έκδοσης της παραλλαγής του κορονοϊού Δέλτα εξαπλώνεται σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Υγείας αυτών των χωρών, το νέο στέλεχος B.1.617.2.1 ή AY.1 -εν συντομία Δέλτα Plus- έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Φεβρουάριο και ταυτοποιήθηκε στην Αγγλία στις 11 Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 200 περιπτώσεις σε 11 χώρες και έχει συμβεί μόνο ένας θάνατος από αυτόν, στην Ινδία. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν ο ιός Δέλτα Plus, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης, μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός, από τον απλό παραλλαγμένο ιό Δέλτα.