Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραφαέλ ντε λα Χοζ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, που έγινε σε σχεδόν 18.000 μέλη σωστικών και εθελοντικών ομάδων και παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δείχνει ότι όσοι έσπευσαν γρήγορα στον τόπο της κατάρρευσης των δίδυμων πύργων, είναι αυτοί που σήμερα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ΧΑΠ.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, η οποία προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες, βήχα και αγκομαχητό, που τείνουν να επιδεινωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Πλήττει κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που καπνίζουν, καθώς και όσους εκτίθενται σε επαγγελματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι διασώστες και άλλοι που έσπευσαν στο σημείο της καταστροφής των δύο πύργων, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω του καπνού και της τοξικής σκόνης που χρειάστηκε να εισπνεύσουν για μέρες ή εβδομάδες, καθώς έψαχναν τα συντρίμμια για επιζώντες. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η επίπτωση στους πνεύμονες σε μερικούς ανθρώπους είναι μακροχρόνια και διαρκεί μέχρι σήμερα, με τη μορφή και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Η νέα έρευνα βρήκε ότι όσοι διασώστες έφθασαν τις πρώτες δύο μέρες μετά τις επιθέσεις, όταν ο καπνός και η σκόνη βρίσκονταν στο απόγειο τους, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων μέχρι σήμερα.
Το 3,3% των διασωστών έχουν διαγνωστεί με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια έως τώρα, με αυτούς που έφθασαν πρώτοι, να έχουν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης, σε σχέση με εκείνους που έφθασαν αργότερα, από την τρίτη μέρα και μετά.
Μάλιστα, περίπου ο ένας στους τέσσερις διασώστες που εμφάνισε αργότερα ΧΑΠ, δεν είχε καπνίσει ποτέ στη ζωή του, ενώ το 40% εκδήλωσαν τόσο ΧΑΠ όσο και άσθμα. Ο δρ Χοζ τόνισε ότι πολλοί διασώστες που εμφάνισαν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ήταν 40άρηδες, μια ηλικία στην οποία σπάνια εκδηλώνεται η συγκεκριμένη πάθηση.