Δεύτερες σκέψεις για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 έχουν ορισμένοι επιστήμονες της Επιτροπής, που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Eνώ το θέμα του εμβολιασμού με τρίτη δόση των πολιτών άνω των 60 ετών είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, στη νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (14/9) μερίδα των ειδικών εξέφρασε αμφιβολίες για τον εάν θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία σ’ αυτήν την ομάδα των πολιτών, στις αρχές Οκτωβρίου.
Οι ίδιοι εισηγήθηκαν, ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσίευση επιπλέον επιστημονικών μελετών, αλλά κυρίως η επίσημη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η επέκταση της χορήγησης της τρίτης δόσης στους υγειονομικούς και στους ηλικιωμένους άνω των 60, έχει εξαγγελθεί στην Ελλάδα, ενώ για τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε τη Δευτέρα (13/9) ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό».
Η επιβράδυνση στις αποφάσεις, ωστόσο, έρχεται μια χρονική στιγμή, που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχεται κριτική για υπερβολικό «δισταγμό» και «καθυστέρηση» στη λήψη αποφάσεων για την επίσπευση της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Εντωμεταξύ, η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 (τρίτη δόση) ξεκίνησε στην πατρίδα μας με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να κλείνουν τα ραντεβού τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που άνοιξε χθες την Τρίτη (14/9) για τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.
Τρίτη δόση: “Δεν υπάρχει σύσταση για τη χορήγησή της, από τον ΕΜΑ”
Στη συνεδρίαση της Τρίτης (14/9) που διήρκεσε από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, το θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου κυριάρχησε. Κάποιοι από τους επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει η χώρα μας να λάβει αποφάσεις, χωρίς την επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Είναι γεγονός πως η χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν έχει ακόμη τη συναίνεση του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας ως προς την αναγκαιότητά της. Κάτι που φυσικά δεν αποκλείεται να γίνει στο άμεσο μέλλον κι αυτό έχει ήδη συμβεί και με άλλα “διφορούμενα επιστημονικά θέματα”, κατά την εξέλιξη αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της στις 26 Αυγούστου, “πέταξε το μπαλάκι” στα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους, επειδή η τρίτη δόση δεν έχει ακόμη προταθεί από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Η ευθύνη να αποφασίσουν να περιλάβουν τις αναμνηστικές δόσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού τους ανήκει στα κράτη μέλη», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο ΕΜΑ, στις 6 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να προταθούν ενισχυτικά εμβόλια (booster) κατά της νόσου COVID-19. Ωστόσο, πολλά κράτη έχουν ξεκινήσει τη χορήγησή τους.
Οι Βρετανοί αξιωματούχοι της Υγείας συνέστησαν στις 14 Σεπτεμβρίου να παρασχεθεί το εμβόλιο σε όλες τις ευάλωτες ομάδες, στο υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής και σε άτομα άνω των 50 ετών.
Στη Γαλλία ξεκίνησε να δίνεται ενισχυτική δόση σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι που έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στο Ισραήλ, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.
Στις ΗΠΑ η εκστρατεία της τρίτης δόσης θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση πριν από 8 μήνες, δηλαδή θα χορηγηθεί στους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς.
Για μια ακόμη φορά, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βαδίζει σε πολλές ταχύτητες.
Ενστάσεις για την τρίτη δόση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Η χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίων για τον κορονοϊό στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, εκτιμούν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Ιδιαίτερα ο ΠΟΥ έχει εκφράσει -δια του γενικού διευθυντή της Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους- σημαντικές ενστάσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος ζήτησε μορατόριουμ για τις ενισχυτικές δόσεις. “Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, βοηθώντας τις φτωχότερες χώρες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες δόσεις”, δήλωσε πρόσφατα.
Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι πριν από τη χορήγηση της 3ης δόσης σε χώρες υψηλού εισοδήματος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο πλήρης εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ατόμων παγκοσμίως.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ειδικοί επιστήμονες προχώρησαν σε δημοσίευση στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία αναφέρουν πως «Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή (της Covid-19) και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη».
Ανώτερος αξιωματούχος της Υγείας της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι τα πλούσια έθνη θα ήταν καλύτερα να στείλουν εμβόλια Covid-19 στην Αφρική, αντί να τα αποθηκεύουν για εγχώριες αναμνηστικές δόσεις, τις οποία τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν ακόμη.