Η εποχή του κοινού κρυολογήματος έχει μπει για τα καλά και οι ιώσεις κρατούν πολλούς στο κρεβάτι. Μεσούσης της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός, όμως, πολλά από τα περιστατικά οφείλονται στην πραγματικότητα στον επίφοβο ιό.
Αυτό αποκαλύπτει ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL) και επικεφαλής μεγάλης μελέτης με εκατομμύρια συμμετέχοντες, που καταγράφει την εξέλιξη της πανδημίας στη Βρετανία. Η μελέτη έχει δείξει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός έχουν αλλάξει.
Πολλοί ασθενείς λ.χ. δεν αναφέρουν πλέον ως κύριο σύμπτωμα τον πυρετό και τον βήχα, αλλά το συνάχι και τον πονοκέφαλο. Τα ίδια συμπτώματα, όμως, προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, αυτό που είθισται να αποκαλούμε «ίωση». Τον Οκτώβριο, όμως, ο ένας στους τέσσερις ασθενείς με συμπτώματα ιώσεως, ήταν τελικά θετικός στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αυτό σημαίνει πως πολλοί απ’ όσους νομίζουν ότι έχουν «τη χειρότερη ίωση της ζωής τους», έχουν εν αγνοία τους κάτι πολύ πιο σοβαρό. Η άγνοια αυτή, όμως, μπορεί να καθυστερήσει πολύ την εξέτασή τους από έναν γιατρό. Και οπωσδήποτε παρεμποδίζει τις προσπάθειες να τεθεί επιτέλους ο κορωνοϊός υπό έλεγχο.
Ποια ήταν τα κύρια συμπτώματα…
Οι επίσημες υγειονομικές Αρχές (CDC, NHSκ.λπ.) εξακολουθούν να αναφέρουν ότι τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί η COVID είναι:
- Πυρετός
- Επίμονος βήχας
- Δύσπνοια
- Απώλεια γεύσης και όσφρησης
Οι εμβολιασμένοι με COVID ακόμα μπορεί να εκδηλώσουν αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο αυτά είναι πλέον λιγότερο συχνά απ’ ό,τι στις αρχές της πανδημίας.
«Καθώς πλησιάζουμε στους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου, αυξάνονται ραγδαία οι ιώσεις, εν μέσω της πανδημίας», λέει ο Dr. Spector. «Δυστυχώς, τα περισσότερα περιστατικά COVID στους εμβολιασμένους είναι ήπια, προκαλώντας φτάρνισμα, πονοκέφαλο και συνάχι. Τα συμπτώματα αυτά εύκολα μπορεί να εκληφθούν ως ίωση. Αν συμβεί αυτό, ο ασθενής μπορεί να μην λάβει μέτρα προστασίας. Σε τέτοια περίπτωση ο κορωνοϊός μπορεί εύκολα να διασπαρεί στην οικογένεια και τον χώρο εργασίας».
…και ποια είναι τα συχνότερα στους εμβολιασμένους
Σύμφωνα με τη μελέτη του Dr. Spector και των συνεργατών του, τα πιο συχνά συμπτώματα στους πλήρως εμβολιασμένους που μολύνονται από τον κορωνοϊό είναι:
- Πονοκέφαλος (αναφέρεται από το 73% των πασχόντων)
- Συνάχι (73%)
- Φτάρνισμα (60%)
- Πονόλαιμος (49%)
- Επίμονος βήχας (49%)
Τα συμπτώματα αυτά συνήθως δεν είναι μεμονωμένα. Κατά κανόνα, συνοδεύονται από άλλα. Επτά στους δέκα ασθενείς, λ.χ., αναφέρουν ταυτοχρόνως έντονο πονοκέφαλο μαζί με έντονο συνάχι. Επομένως, αν κάποιος έχει μόνο πονοκέφαλο ή μόνο συνάχι, δεν έχει απαραιτήτως COVID.
Συνολικά, «ο ένας στους τέσσερις εθελοντές της μελέτης μας, που εκδήλωσε τον Οκτώβριο τα προαναφερθέντα συμπτώματα, είχε τελικά COVID», λέει ο Dr. Spector. «Η αντίστοιχη αναλογία τον περασμένο Ιούνιο ήταν ένας στους 11. Βλέπουμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε λίγους μήνες και ο χειμώνας δεν έχει ακόμα αρχίσει».
Αντίστοιχα, η βρετανική Αρχή Εθνικής Στατιστικής (ONS) που πραγματοποιεί άλλη μεγάλη έρευνα, αναφέρει ότι τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι:
- Βήχας
- Κόπωση και
- Πονοκέφαλος
Άλλα πιθανά συμπτώματα, σύμφωνα με την ONS, είναι τα γαστρεντερικά, δηλαδή ναυτία, διάρροια ή/και πόνος στην κοιλιά.
Τι να κάνουμε
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν κατ’ αρχάς πως όποιος εκδηλώνει συμπτώματα ύποπτα για (οποιαδήποτε) λοίμωξη από το αναπνευστικό, πρέπει να λαμβάνει μέτρα προστασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα παραμένει σπίτι του και μακριά από τους οικείους του.
Καλό είναι επίσης να συμβουλεύεται τον γιατρό του και να κάνει αυτοδιαγνωστικό τεστ μερικές φορές, σε διάστημα ημερών για να βεβαιωθεί αν έχει κορωνοϊό ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση «έχει ζωτική σημασία να κάνει άμεσα την τρίτη δόση των εμβολίων όποιος πληροί τις προϋποθέσεις γι’ αυτήν», τονίζει ο Dr. Spector. «Η προστασία από αυτά, όπως και η προστασία από την φυσική νόσο, φθίνει με τον καιρό. Επομένως θα βλέπουμε ολοένα περισσότερους εμβολιασμένους και νοσήσαντες να (ξανα)εκδηλώνουν COVID. Με τις τρεις δόσεις του εμβολίου ή με την φυσική νόσηση συν μία δόση από το εμβόλιο, το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουν τη νόσο ελαφρά στα σπίτια τους».