Σοβαρή πιθανότητα εκτεταμένης διασποράς της παραλλαγής Όμικρον διαπιστώνεται στην Ελλάδα, με τα εργαστήρια του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης να ολοκληρώνουν καθημερινά την αλληλούχιση νέων περιστατικών.
Από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ προέκυψε πως από τα 5 νέα κρούσματα (δύο στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο) τουλάχιστον τρία μολύνθηκαν επί ελληνικού εδάφους. Η πλειοψηφία όσων μολύνθηκαν ήταν εμβολιασμένοι.
Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την Κρήτη, όπου εάν επιβεβαιωθούν 9 “υψηλής υποψίας” κρούσματα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών της Όμικρον θα πλησιάσουν τα 20. Η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, θα είναι μόνο η πρόγευση μιας εξαιρετικά ανησυχητικής εικόνας, λένε επιστήμονες, η οποία θα αρχίσει να δείχνει τη δυναμική της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ήδη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα στα σύνορα, όπου από την ερχόμενη Κυριακή 19/12 οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες θα εισέρχονται μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Πιθανή επιδείνωσης της διασποράς της Όμικρον τις επόμενες μέρες, δεν αποκλείεται να φέρει και επιπλέον μέτρα, όπως την ανάγκη προληπτικής “καραντίνας” σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα από συγκεκριμένους προορισμούς.
Η Όμικρον απειλεί τα υγειονομικά συστήματα
Παρά τη μεγάλη δυναμική των εμβολιασμών στην Ελλάδα -που μόνο χθες σε μία μέρα έφτασαν τις 112 χιλιάδες χορηγούμενες δόσεις (οι 85 χιλιάδες αναμνηστικές) μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό για την ανάγκη λήψης επιπλέον νέων μέτρων.
Ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει στην παρούσα κατάσταση να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπίσουμε τα κενά εμβολιασμού που εξακολουθούν να υπάρχουν, σημειώνουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σε χθεσινή έκθεσή τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επικράτηση της Όμικρον αναμένεται να αυξήσει στο 90% το ποσοστό του εμβολιασμού που απαιτείται για την οικοδόμηση του επιθυμητού τείχους ανοσίας, το οποίο δύναται να προσφέρει προστασία στους πληθυσμούς.
Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα υγειονομικά συστήματα των χωρών, που είναι ήδη εξαιρετικά ευάλωτα από την υψηλή διασπορά και νοσηρότητα της παραλλαγής Δέλτα.
Η επισήμανση αυτή αφορά σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, όπου οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών με Covid επί σειρά μηνών, έχει “γονατίσει” τα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα σημειώνεται καθημερινά και υψηλός αριθμός θανατηφόρων κρουσμάτων, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο συναγερμού.
Οι σοβαρές νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν ξεπεράσει πλέον τις 700, ενώ οι θάνατοι στον εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο αγγίζουν τους 93.
Η αδυναμία του υγειονομικού συστήματος να σηκώσει το ασύμμετρο βάρος των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση που χρήζουν εντατικής νοσηλείας, αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στην νέα αποκαλυπτική μελέτη των Καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα, για τους θανάτους στις ΜΕΘ (εντός και εκτός), αλλά και για την αδυναμία των περιφερειακών νοσηλευτικών μονάδων να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες επιβίωσης στους ασθενείς με βαριά Covid.
Παραλλαγή Όμικρον: Αναμένονται επιπλέον νοσηλείες και θάνατοι
Σε “πολύ υψηλό” αναβάθμισε την Τετάρτη 15/12 το απόγευμα το επίπεδο κινδύνου για τη δημόσια Υγεία στην Ευρώπη από την παραλλαγή Όμικρον, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Μέχρι στιγμής, θεωρείται βέβαιη η υψηλότερη μεταδοτικότητα της κατά 4,2 φορές έναντι του ιού Δέλτα, ενώ παραμένει άγνωστη η ανοσοδιαφυγή από εμβόλια και φυσική ανοσία.
Ακόμη ωστόσο κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από το στέλεχος είναι ίσης ή χαμηλότερης σοβαρότητας από αυτό της Δέλτα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανώς μειωμένης σοβαρότητας.
Οι επιστήμονες τονίζουν συγκεκριμένα: “Η Όμικρον θεωρείται πιθανό να προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, πέραν αυτών που ήδη αναμένονταν από προηγούμενες προβλέψεις, που περιελάμβαναν μόνο την παραλλαγή Δέλτα”.
Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων του ECDC ανάλογα με το πλεονέκτημα διασποράς και το επίπεδο ανοσολογικής διαφυγής, η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην ΕΕ εντός των δύο πρώτων μηνών του 2022.
ECDC: Ποια νέα μέτρα απαιτούνται
Οι ευρωπαίοι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης και την ανακούφιση του σημαντικού φορτίου στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών τους επόμενους μήνες.
“Οι χώρες έχουν πολλές επιλογές για να δράσουν ενόψει της εορταστικής περιόδου αυτήν την εποχή”, αναφέρουν συγκεκριμένα και συστήνουν την ταχεία επανεισαγωγή και ενίσχυση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τη μείωση της συνεχιζόμενης μετάδοσης της Δέλτα, αλλά και την επιβράδυνση της εξάπλωσης της ανησυχητικής Όμικρον.
Συγκεκριμένα συστήνουν: χρήση μάσκας, τηλεργασία, αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους, μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παραμονή στο σπίτι για τους αρρώστους, τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού και εξασφάλιση επαρκούς αερισμού σε κλειστούς χώρους.
Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν στις χώρες να κερδίσουν χρόνο για περαιτέρω ανάπτυξη του εμβολιασμού και να αποτρέψουν μία ξαφνική υψηλή επίπτωση από την εξάπλωση αυτής της παραλλαγής, υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως “ο εμβολιασμός παραμένει βασικό όπλο για την πολυεπίπεδη προσέγγιση που απαιτείται για τη μείωση του αντίκτυπου του ιού Όμικρον. Επίσης, οι αναμνηστικές δόσεις θα αυξήσουν την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου από την Δέλτα και πιθανώς και από την Όμικρον”.