O Γιατρός Συμβουλεύει

Όμικρον: Ραγδαία διασπορά αναμένεται στην Ελλάδα – Χιλιάδες μολύνσεις με συμπτώματα «κρυολoγήματος»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής Όμικρον -η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων ενδέχεται καταλαμβάνει ήδη στην Ελλάδα το 10% των ημερήσιων μολύνσεων- μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά των προηγούμενων στελεχών.

Ωστόσο, ο νέος ιός εξακολουθεί να προκαλεί Covid, δεν αποκλείεται να κάνει βαριά νόσο κυρίως σε ανεμβολίαστους, αλλά και να επιφέρει μαζική επιβάρυνση στα νοσοκομεία, κάτι που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος Υγείας.

Η αλματώδης εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και κυρίως στην Ατττική, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση με 1.000 επιπλέον ημερήσιες μολύνσεις μέσα σε 4 ημέρες, έχει θορυβήσει τους επιστήμονες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλιστα, σε ένα ποσοστό περίπου 10% αυτό ενδέχεται να οφείλεται στην Όμικρον.

Η παρουσία της νέας μετάλλαξης, σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα των ανθρώπων εξαιτίας των εορτών, δεν αποκλείεται να φέρει εκρηκτική αύξηση στις μολύνσεις, που μπορεί να φτάσουν την ερχόμενη Τρίτη τα 9.000 ημερήσια κρούσματα, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη.

Η ιλιγγιώδης ταχύτητα εξάπλωσης του νέου στελέχους Όμικρον, μάλιστα, που έχει την ικανότητα να μολύνει ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, ενέχει τον κίνδυνο να επιφέρει ασύμμετρη πίεση στο σύστημα Υγείας, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί ανεμβολίαστοι που παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι και σ’ αυτή τη νέα απειλή.

Τι ξέρουμε για τις μολύνσεις σε εμβολιασμένους
Αν και πολλά στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον παραμένουν άγνωστα, οι ειδικοί αρχίζουν να σιγά – σιγά να αποκωδικοποιούν τους μηχανισμούς δράσης του νέου ιού και το πώς αυτός επηρεάζει άτομα που είναι εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα, ή που είχαν προηγούμενη λοίμωξη Covid.

Για παράδειγμα, τα άτομα που εκτίθενται στην Όμικρον φαίνεται να αρρωσταίνουν πιο γρήγορα και μπορεί να έχουν συμπτώματα που είναι διαφορετικά από εκείνα που εμφανίζουν οι άλλες παραλλαγές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Όμικρον;
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται και τουλάχιστον όσοι έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους κατά της Covid, οδηγούνται σε ήπια ασθένεια που μπορεί να μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης, που εισηγείται τα επιστημονικά της συμπεράσματα στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συμπτώματα που φαίνεται μέχρι στιγμής να σχετίζονται με την παραλλαγή Όμικρον, είναι τα εξής:

Βήχας
Κόπωση ή κούραση
Συμφόρηση και καταρροή
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, η απώλεια γεύσης και όσφρησης φαίνεται να είναι περισσότερο σπάνιο σύμπτωμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα συμπεράσματα αυτά στηρίζονται σε πρώιμες αναφορές και κλινικές διαπιστώσεις των γιατρών και όχι σε επιστημονικές μελέτες.

Επιπλέον, μπορεί να αφορούν μόνο ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως είναι οι νέοι, οι υγιείς και οι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αν έχεις εμβολιαστεί, ιδιαίτερα αν έχεις κάνει αναμνηστική τρίτη δόση, η Όμικρον τείνει να προκαλεί ηπιότερες λοιμώξεις», λέει ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, εξειδικευμένος στις μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

«Αυτό που δεν έχουμε διαπιστώσει ακόμα είναι τι μπορεί να προκαλέσει η Όμικρον στους μη εμβολιασμένους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Στα παραπάνω συμπεράσματα έχουν καταλήξει και οι έλληνες επιστήμονες, όπως επισήμανε σε πρόσφατη επιστημονική εκδήλωση του ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας:

«Εϊναι συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορονοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της Covid. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής δεν θα πρέπει να λέει ότι «έχω κοινό κρυολόγημα», αλλά Covid και να προχωρά σε εργαστηριακό έλεγχο. Κατά προτίμηση PCR μοριακό, αλλά και αντιγονικό Rapid Test», ανέφερε ο κ. Σύψας.

Όμικρον: Ενδείξεις ότι μπορεί να μην προκαλεί σοβαρή πνευμονία
Αυξανόμενες ενδείξεις υπάρχουν επίσης, για την Όμικρον ότι ενδέχεται να μην εισβάλλει στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και βαθιά στους πνεύμονες, όπως οι προηγούμενες παραλλαγές.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στον επιστημονικό τύπο, διαπίστωσε ότι ενώ ο ιός Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή λοίμωξη στους πνεύμονες, μπορεί να εισβάλλει ταχύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Έτσι, ο ιός δεν αποκλείεται να κάνει περισσότερο βρογχίτιδα παρά πνευμονία, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Οι ασθενείς με οξεία βρογχίτιδα δεν έχουν δύσπνοια, αλλά έντονο βήχα και παραγωγή πτυέλων, ενώ η πνευμονία προκαλεί δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι επικίνδυνο οι ασθενείς να προχωρούν σε “αυτοδιάγνωση” με βάση τα συμπτώματα, καθώς εκτός από την Όμικρον, η παραλλαγή Δέλτα συνεχίσει να κυκλοφορεί κι έτσι είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να προχωρούν σε αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς ιατρική διάγνωση.

Για τους παραπάνω λόγους, οι γιατροί προτρέπουν τους ασθενείς με συμπτώματα κρυολογήματος ή συμπτώματα γρίπης να αναζητούν ιατρική συμβουλή.

Σημαντική η συμβολή της τρίτης δόσης στην αποτροπή σοβαρής νόσησης
Οι επιστήμονες προτρέπουν του πολίτες να εμβολιαστούν και κυρίως με την τρίτη δόση εμβολίου για να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμή έχουν προχωρήσει την αναμνηστική δόση περίπου 3.202.000 άνθρωποι από τα σχεδόν 7 εκατομμύρια των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις.

Write A Comment