Ο ήλιος αποτελεί μια από τις καλύτερες «θεραπείες» για την ψωρίαση. Έτσι το καλοκαίρι συνιστάται στους ασθενείς να εκθέτουν σε αυτόν με μέτρο το δέρμα τους, ιδίως τα τμήματά του που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.
Ακόμα και η μερική έκθεση του δέρματος στον ήλιο είναι ωφέλιμη, διότι βοηθεί τον οργανισμό να παραγάγει βιταμίνη D.
H έκθεση στον ήλιο επί 30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετή για να βελτιωθεί το δέρμα των ασθενών. Η βραχεία ηλιοθεραπεία (μέχρι 15 λεπτά) χωρίς χρήση αντηλιακού είναι ευεργετική, διότι επιβραδύνει την παθολογική ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων που ευθύνεται για τις χαρακτηριστικές «πλάκες» της ψωρίασης.
Ωστόσο οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον δερματολόγο τους για:
- Την ακριβή διάρκεια της ηλιοθεραπείας
- Τις ώρες της ημέρας που είναι πιο κατάλληλες γι’ αυτήν
- Το κατάλληλο γι’ αυτούς αντηλιακό
Το κολύμπι
Το κολύμπι επίσης είναι ωφέλιμο, αλλά χρειάζεται και αυτό προσοχή. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι το κολύμπι στο θαλασσινό νερό τους βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος από τις πλάκες. Συμβάλλει επίσης στη μείωση του κνησμού και του ερεθισμού, με εμφανή κλινική βελτίωση.
Εν τούτοις, το θαλασσινό νερό (όπως και το νερό της πισίνας) μπορεί να ξηράνει το δέρμα. Επομένως, είναι σημαντικό να μην παραλείπετε το ντους αμέσως μετά το μπάνιο σε θάλασσα ή πισίνα. Ύστερα, σκουπίστε απαλά το δέρμα σας και εφαρμόστε μια καλή ενυδατική κρέμα, για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
Χρονία νόσος
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, της οποίας η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα την συσχετίζουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής.
Η νόσος προσβάλλει συνήθως εμφανείς περιοχές του σώματος όπως:
- Οι αγκώνες
- Τα γόνατα
- Το τριχωτό της κεφαλής
- Τα νύχια
Μπορεί, όμως, να προσβάλλει και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση. Για το λόγο αυτό, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.