Οι περισσότερες γυναίκες αν όχι όλες, κάθε μήνα έρχονται αντιμέτωπες με τους πόνους της περιόδου, που εμποδίζουν την καθημερινότητά και τις δραστηριότητές τους.
Στην περίπτωση που βρίσκεσαι σ’ αυτή την ομάδα γυναικών, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις από που προέρχεται η δυσμηνόρροιά και με ποιους τρόπους μπορείς να την καταπολεμήσεις για να ανακουφιστείς άμεσα!
Η αναλογία είναι ότι μία στις δύο γυναίκες έχουν πόνο τις πρώτες δύο ημέρες του κύκλου τους και κατά βάση ο πόνος είναι ήπιος.
Όμως υπάρχει κι αυτό το ποσοστό που αγγίζει το 20% των γυναικών, που ο πόνος είναι ιδιαίτερα ισχυρός και στέκεται εμπόδιο στην καθημερινότητα και τις ασχολίες τους. Με λίγα λόγια αυτός ο πόνος ονομάζεται δυσμηνόρροια.
Το δυσμηνορρυσιακό σύνδρομο, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους έντονους πονοκεφάλους, την ναυτία, την ζάλη, τους εμετούς καθώς και την εφίδρωση.
Από που προέρχεται όμως η δυσμηνόρροια;
Η κύρια αιτία που προκαλεί τη δυσμηνόρροια είναι η κληρονομικότητα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι επιπρόσθετοι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση της όπως:
- Το άγχος
- Η παχυσαρκία
- Η κατανάλωση αλκοόλ
- Το κάπνισμα
- Η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται;
Η πιο γνωστή μέθοδος αντιμετώπισης δεν είναι άλλη από τα αναλγητικά και κυρίως την παρακεταμόλη, που έχει άμεσα αποτελέσματα και κυρίως στις ήπιες καταστάσεις.
Ένας ακόμα τρόπος που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα τους πόνους περιόδου, είναι εάν βρίσκεται σε καθημερινή χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
Βέβαια η λύση δεν είναι να ανατρέξετε στο φαρμακείο για να πάρετε, αφού πρώτα είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, για να σας πει αν θα ήταν κατάλληλο για την δικιά σας περίπτωση και να αποφασίσετε από κοινού.
Ένας τελευταίος τρόπος που μπορεί να απαλύνει τους ενοχλητικούς αυτούς πόνους είναι τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας.
Τα 4 χρήσιμα tips για να καταπολεμήσετε τους έντονους πόνους περιόδου:
- Για άμεσα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου είναι καλύτερο να πάρετε αναβράζοντα δισκία που δρουν πιο γρήγορα.
- Ελαττώστε τους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καταπολεμείστε το άγχος.
- Προσθέστε στην καθημερινότητα σας μια τακτική και ήπια σε ένταση σωματική δραστηριότητα.
- Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μια θερμοφόρα που μπορεί να βελτιώσει τον πόνο.
Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας;
- Όταν ο πόνος εμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες (απουσία από το σχολείο ή την εργασία).
- Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν ανακουφίζει από τους πόνους.
- Όταν υπάρχουν και επιπρόσθετα συμπτώματα όπως κολπικό έκκριμα, πυρετός, ναυτία, έμετος, κ.α.