Γράφει ο Χάρης Ξενικάκης.
Κάθε χρόνο ευρωπαϊκές πόλεις αξιολογούνται και αναδεικνύονται ως οι καλύτερες πόλεις να ζει κανείς από άποψη ποιότητας ζωής, ασφάλειας και συνολικής ευημερίας των κατοίκων τους. Μπορεί το Ηράκλειο να διεκδικήσει μια τέτοια θέση;
Κι όμως μπορεί, αρκεί να το πιστέψουμε και με ισχυρή πολιτική βούληση να το επιδιώξουμε. Κυρίως όμως ας αναρωτηθούμε: Έχουμε εμείς οι Ηρακλειώτες δικαίωμα σε μια τέτοια πόλη; Η απάντηση πρέπει να είναι μόνο καταφατική. Κι αυτό γιατί διαθέτουμε τις προδιαγραφές: Ζούμε σε έναν τόπο ιστορικό με λαμπρό παρελθόν, μέσα σε μια όμορφη φύση, αγναντεύουμε τη θάλασσα και μας περιβάλλει μια πανέμορφη ενδοχώρα με σπουδαίο πρωτογενή πλούτο ( γεωργικό, κτηνοτροφικό). Διαθέτουμε επίσης εξαιρετικές υποδομές: Δημόσια νοσοκομεία και αξιόλογα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα που καλύπτουν τις ανάγκες σε όλο το νησί με υψηλά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ με το σπουδαίο ερευνητικό του έργο, ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας σε αριθμό αφίξεων, που μαζί το λιμάνι μας εξασφαλίζουν διεθνή συνδεσιμότητα, κι ακόμα το Αρχαιολογικό Μουσείο με τη μεγάλη επισκεψιμότητά του, και ακόμα εξαιρετικές σε ποιότητα ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που αναβαθμίζουν τον αστικό τουρισμό και ο κατάλογος είναι μακρύς…
Φτάνουν αυτά; Θα έλεγα ότι είναι μια καλή βάση για να απογειωθεί το Ηράκλειο και να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση το μέλλον στα επόμενα χρόνια, αρκεί να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο αυτό κεφάλαιο και να βελτιώσουμε όλα όσα, ίσως, μας πληγώνουν ακόμα στην πόλη μας. Για να διεκδικήσουμε λοιπόν τα πρωτεία χρειάζεται ένας μετασχηματισμός που θα τον πετύχουμε με μία ισχυρή πολιτική – αυτοδιοικητική βούληση.
Χρειάζεται, οργάνωση και συντονισμός των υπηρεσίων του Δήμου, συνεργασία με όλους του φορείς και φυσικά τους πολίτες. Ο μετασχηματισμός αυτός περιλαμβάνει:
1) Ασφαλή καθημερινότητα με ποιότητα ζωής που θα εξασφαλιστεί με την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών, όπως είναι το νερό, η καθαριότητα της πόλης και η αποκομιδή των σκουπιδιών με έμφαση στην ανακύκλωση, η εύκολη μετακίνηση με κάθε μέσο (αυτοκίνητο, πεζή, ποδήλατο κλπ), οι χώροι στάθμευσης. Βασικός παράγοντας βέβαια για την εξασφάλιση ποιότητας ζωής είναι η ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο πολίτης. Κι αυτό θα το πετύχουμε αν δώσουμε προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα του Δήμου με στρατηγική Πολιτικής Προστασίας – απαραίτητη λόγω της κλιματικής αλλαγής- , με συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση λύσεων προστασίας για παράδειγμα προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα και αποθήκευση του βρόχινου νερού για χρήση.
2) Κοινωνική πολιτική με στήριξη των ευάλωτων ομάδων και με πολιτική συμπεριληπτική με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό αλλά και δράσεις που θα αφορούν στην καταπολέμηση της κάθε είδους βίας και την υποστήριξη των θυμάτων βίας και κακοποίησης, των γυναικών και των παιδιών.
3 ) Δημιουργικός μετασχηματισμός με επένδυση στην ισχυρή παραγωγική και αναπτυξιακή ταυτότητα με αξιοποίηση και του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας και σύνδεσή του με τον τουρισμό.
Μπορούμε, επομένως, να δημιουργήσουμε την «έξυπνη» πόλη, όπως αρεσκόμαστε συχνά να λέμε; Ναι, μπορούμε, γιατί έξυπνη πόλη δεν είναι μόνο η ψηφιακή, αλλά και η πόλη που καταφεύγει σε έξυπνες λύσεις ώστε να αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητές της, ενισχύοντας ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ποιοτικής διαβίωσης των πολιτών της, εξασφαλίζοντας την ευημερία τους.