Κάλεσμα προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να σταματήσει τις «λογιστικές αλχημείες και να συνεργαστεί με όλους τους ιδιώτες παρόχους Υγείας», απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι γιατροί έχουν κηρύξει επίσχεση εργασίας από τις 12 Μαΐου, ενώ αποφάσισαν να προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη κατά της επαναφοράς του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Ο κ. Βλασταράκος, παρουσία των προέδρων των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ και ΠΕΦΠΥ), χαρακτήρισε «μονόδρομο» την απόφαση των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, κατηγορώντας την Πολιτεία για αθέτηση των υποσχέσεών της απέναντί τους.
«Ζητάμε την κατανοήση των ελλήνων πολιτών και την συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουμε για ένα αξιοπρεπές σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στόχος μας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι με τη συμπαράσταση τους θα διεκδικήσουμε μια ασφαλή περίθαλψη για όλους», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Γεωργιάδη ότι, με την απόφασή του να επαναφέρει το πλαφόν στη μηνιαία συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων «προσβάλλει τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, ακυρώνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, υποβαθμίζει τον ιατρικό κλάδο και προκαλεί περιττή ταλαιπωρία στους ασθενείς».
Οι πάροχοι υπηρεσιών Υγείας υποστηρίζουν ότι, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα τους επιβληθεί rebate και clawback, όπως το 2013, τελικά το τελευταίο μέτρο παρατείνεται και για το 2014. «Για εμάς αυτό πρακτικά σημαίνει κλείσιμο όλων των εργαστηρίων και ιατρείων των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών, αφού θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2013, χωρίς να μας έχει αποπληρώσει το κράτος τα οφειλόμενα ποσά των ασφαλιστικών ταμείων», εξήγησε ο Φ. Πατσουράκος (ΠΟΣΚΕ).
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκαν οι γιατροί, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει προς γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια για το 2013 πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ από το 2014 έχει αποπληρωθεί μόνον ο μήνας Ιανουάριος. Οι οφειλές για το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου του τρέχοντος έτους ανέρχονται ήδη στα 150 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων που ενσωματώθηκαν σ’ αυτόν, χρονολογούνται από το 2011, ενώ το ΤΣΑΥ έχει εκκρεμότητες από το 2010.
Οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αναφέρθηκαν και στη μείωση της κρατικής χρηματοτοδότησης για υπηρεσίες ΠΦΥ (εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών) κατά 20% το 2014, συγκριτικά με το 2013, την ώρα που το 96% των ελλήνων ασθενών καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές εξετάσεις (σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2012-13).
«Το κράτος θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο της μεταφοράς κονδυλίων για την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού συστήματος ΠΦΥ, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία μας ο έλληνας προτίθεται να πληρώσει 15% συμμετοχή για το κόστος των εξετάσεων του στον ιδιωτικό τομέα, αντί να περιμένει στις ουρές των δημοσίων δομών υγείας», τόνισε ο Α. Κρεμμύδας (ΠΕΦΠΥ).
Υπενθυμίζεται ότι, οι ιδιώτες πάροχοι Υγείας στις επαφές τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και του ΕΟΠΥΥ έχουν ζητήσει την αύξηση του προϋπολογισμού του οργανισμού για διαγνωστικές εξετάσεις το 2014 στο επίπεδο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 570 εκατομμύρια ευρώ. Ζητούν επίσης για κάθε παραπεμπτικό που εκτελούν να αμείβονται σύμφωνα με το ισχύον κρατικό τιμολόγιο και κάθε εξέταση που δεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, να εκτελείται μόνον από τις δημόσιες δομές υγείας. Τέλος, τάσσονται υπέρ της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης, μέσω των διαγνωστικών πρωτοκόλλων ώστε να αποφεύγεται η προκλητή ζήτηση.
ΠΗΓΗ: health.in.gr