Ο έρπης σε μερικούς αθρώπους εκδηλώνεται με λίγα, ή και καθόλου συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν συμπτώματα μέσα σε λίγες εβδομάδες αφότου έχουν κολλήσει τον ιό από κάποιο άλλο άτομο. Την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, μπορεί επίσης να έχετε πυρετό, πονοκέφαλο, ή άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
Έρπης: Αιτίες
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προέρχεται συνήθως από τον ιό του απλού έρπητα που ονομάζεται HSV-2. Ο “ξάδελφός” του, ο HSV-1, είναι αυτός που προκαλεί τα σπυράκια στα χείλη του στόματος.
Έρπης: Συμπτώματα
Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις, ο έρπης των γεννητικών οργάνων δεν θα παράγει κανένα σύμπτωμα. Εάν το κάνει, θα είναι μόνο ήπια συμπτώματα. Θα υπάρξει δηλαδή ήπιος κνησμός και πόνος στην γεννητική περιοχή λίγες εβδομάδες μετά την σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο. Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες, ή μήνες, για να εμφανιστούν κόκκινες φουσκάλες, ή μικροσκοπικά άσπρα σπυράκια στα γεννητικά όργανα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά γίνονται ελκώδη (πληγές) και εκκρίνουν υγρό με αποκρουστική μυρωδιά.
Στις γυναίκες οι φουσκάλες μπορεί να εμφανιστούν στο αιδοίο, στους γλουτούς ή ακόμα και στον πρωκτό. Στους άνδρες οι πληγές αυτές θα εμφανιστούν στο πέος και το όσχεο, όπως και στον πρωκτό και τους γλουτούς. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα) και υπόλευκο κολπικό έκκριμα στις γυναίκες. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα προκληθεί και πόνος κατά την ούρηση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα όμοια με της γρίπης μετά το πρώτο κρούσμα του ιού. Τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια για όλα τα άτομα. Ο ιός μπορεί να επαναληφθεί ακόμη και μετά από μήνες ή χρόνια. Το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές, η ασθένεια ή η λήψη φαρμάκων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Ο ιός καθίσταται αδρανής κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, η οποία μπορεί να είναι για 3-7 ημέρες. Τα αρχικά συμπτώματα που παρατηρούνται μόνο μετά από το πέρας δύο εβδομάδων, προκαλούν κνησμό των γεννητικών οργάνων και ερυθρότητα του δέρματος. Είναι πιθανό για το μολυσμένο άτομο να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, ακόμη κι αν αυτός/αυτή δεν έχει συμπτώματα