Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να στέλνουν SMS για να βγουν από το σπίτι, στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας
Για ιεράρχηση στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού αλλά και για όλα τα πιθανά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση στην περίπτωση που έρθει δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουλίου.
O κ. Κικίλιας σημείωσε πως οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ιεράρχηση «για εκείνους που πρέπει να προστατευτούν». «Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι μεγάλοι σε ηλικία συμπολίτες μας και οι υπέργηροι, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις πρώτα απ όλα για να εμβολιαστούνε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα επάρκειας των εμβολίων ούτε υπάρχει υποχρεωτικότητα, αλλά ισχυρή σύσταση εμβολιασμού.
Όσον αφορά στα μέτρα που θα λάβει η πολιτεία, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, στην περίπτωση που ξεσπάσει δεύτερο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας, ο υπουργός τόνισε τα εξής: «Εμείς θα μελετήσουμε πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65 – λέτε εσείς – να στέλνουν sms όπως στέλναμε πέρσι όλοι ή να συμπληρώνουν χαρτί, ναι θα το κάνουμε. Αν θα πρέπει να δώσουμε άδεια γι αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ναι θα το κάνουμε. Θα προστατεύουμε αυτούς που κινδυνεύουν».
Κορονοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε 40 χώρες
Την ώρα, πάντως, που στην Ελλάδα οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters ο οποίος δείχνει ότι η πανδημία εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid – 19 σημειώνει αύξηση όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Σουδάν, τη Βολιβία, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ μεταξύ άλλων. Πολλές χώρες, κυρίως αυτές που προχώρησαν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρατηρούν δεύτερη κορύφωση της επιδημίας λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφού είχαν καταγράψει την πρώτη κορύφωση.
«Δεν θα επιστρέψουμε στην “παλιά κανονικότητα”. Η πανδημία έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς αυτή την εβδομάδα. «Ζητάμε από όλους να αντιμετωπίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν για το πού πάνε, τι κάνουν και ποιον συναντούν ως αποφάσεις ζωής και θανάτου, διότι είναι τέτοιες», τόνισε. Σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, παρατηρείται σταθερή άνοδος του αριθμού των χωρών όπου τον τελευταίο μήνα καταγράφονται ημερήσια ρεκόρ στην αύξηση των κρουσμάτων της Covid -19.
Τουλάχιστον επτά χώρες κατέγραφαν ημερήσια ρεκόρ πριν από τρεις εβδομάδες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε τουλάχιστον 13 πριν δύο εβδομάδες, για να φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα στις 20 και αυτή την εβδομάδα στις 37 χώρες. Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή του καταλόγου με τα περισσότερα κρούσματα covid-19 παγκοσμίως, καθώς αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, ενώ επί τέσσερις συνεχείς ημέρες στη χώρα καταγράφονταν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι ημερησίως. Η Βραζιλία και η Ινδία – όπου σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η κορύφωση της επιδημίας απέχει πιθανόν μήνες – έχουν καταγράψει περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα.
Οι χώρες όπου επελαύνει το δεύτερο κύμα – Νέα lockdown
Στην Αυστραλία οι αρχές έχουν επιβάλει μερικό lockdown έξι εβδομάδων και έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τους κατοίκους της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, έπειτα από νέο ξέσπασμα της επιδημίας. Επίσης, Αυστραλία και Ιαπωνία, η οποία επίσης κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησαν ότι παρατηρείται άνοδος των μολύνσεων μεταξύ των νέων, πολλοί από τους οποίους γιορτάζουν την άρση των περιορισμών σε μπαρ και πάρτι.
Στο Μεξικό, όπου επίσης σημειώθηκε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, οι αρχές προειδοποιούν ότι η πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων που είχε ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, περίπου όταν άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ενδέχεται να αντιστραφεί. Ήδη, το Μεξικό είναι στην τέταρτη θέση του καταλόγου με τις χώρες με τους περισσότερους νεκρούς από covid-19.
Βάσει του ρυθμού των νέων νοσηλειών την προηγούμενη εβδομάδα η Κλαούντια Σάινμπάουμ δήμαρχος της πόλης του Μεξικού εκτίμησε ότι τα ποσοστά νοσηλείας ως τον Οκτώβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν αυτά που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, στο απόγειο της επιδημίας. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν αλλάξουμε την τάση, ενδέχεται να υπάρξει εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων, προειδοποίησε.
Στην Ευρώπη νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ισπανία, ένα γεγονός που ενδέχεται να αποθαρρύνει τους τουρίστες. Στην Αφρική, στην Κένυα καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα ανακοίνωσε ότι από την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσουν και πάλι οι διεθνείς πτήσεις, ενώ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να συζητήσει την αύξηση των μολύνσεων.
Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη Μέση Ανατολή, το Ομάν επιβάλει από σήμερα νέους περιορισμούς επιπλέον του lockdown που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση αριθμού ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19.