«Τα τελευταία 30 χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στον καρκίνο του μαστού, κυρίως στους τομείς της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και στη θεραπεία συγκεκριμένων μορφών και ιδιαίτερα των πιο πρώιμων. Παρά το γεγονός αυτό, η θεραπεία του προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου του μαστού παραμένει πρόκληση.» τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Β. Γεωργούλιας, Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις νέες εξελίξεις στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.
Παρά τις προόδους που έχουν γίνει σε προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, πρόσφατα δεδομένα από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία δείχνουν ότι σχεδόν το 16% των γυναικών με καρκίνο του μαστού διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ το 5-6% έχουν ήδη μεταστατική νόσο. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι τα νέα περιστατικά προχωρημένου καρκίνου του μαστού αυξάνονται κατά 1% ετησίως. Επιπλέον, εκτιμάται ότι, στις ανεπτυγμένες χώρες το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, αναπτύσσουν μεταστατική νόσο. Παρά τις θεραπευτικές εξελίξεις, ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση παραμένει στα ίδια επίπεδα εδώ και δεκαετίες, δηλαδή περίπου 2-3 έτη.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα Αρχείο Νεοπλασιών, συνεπώς δεν έχουμε καταγεγραμμένα επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό. Πρόσφατα, όπως τόνισε ο κ. Γεωργούλιας, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, εντάχθηκε σε ένα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσει μια μελέτη καταγραφής σπάνιων καρκίνων, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες, γιατί είναι λιγότερα τα ποσοστά και είναι πιο εύκολη η καταγραφή. «Φιλοδοξούμε, όπως είπε, μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχουμε ολοκληρώσει αυτή την καταγραφή και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τη μελέτη των μεταλλαγμένων γονιδίων στα συγκεκριμένα άτομα». Ωστόσο, όπως επεσήμανε μετά τους σπάνιους καρκίνους φιλοδοξούν να ξεκινήσουν σιγά – σιγά και οι καταγραφές για τις πιο διαδεδομένες μορφές, ώστε να αποκτήσει και η χώρα μας ένα Αρχείο Νεοπλασιών.
«O μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι μια ετερογενής νόσος, και οι λόγοι που ευθύνονται για τη ανάπτυξη του καρκίνου σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Παρά τη διεξαγωγή ερευνών, που εστιάζουν στην πρόβλεψη τόσο των παραγόντων κινδύνου όσο και στους μηχανισμούς εξέλιξης της νόσου, πολύ λίγα πράγματα έχουν διασαφηνιστεί», τόνισε ο Β. Μπαρμπούνης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας ΓΝΑ Ιπποκράτειο.
Μία από τις επικρατέστερες απόψεις είναι ότι τα χαρακτηριστικά των κυττάρων των πρώιμων όγκων διαφέρουν από αυτά των μεταστατικών κυττάρων, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η αφαίρεση πρώιμων, μικρών σε μέγεθος όγκων συχνά εξασφαλίζει μειωμένες πιθανότητες υποτροπής, ενώ μεγαλύτεροι όγκοι με τοπική διείσδυση εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για μετάσταση. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα κύτταρα των πρώιμων όγκων υφίστανται αλλαγές προκειμένου να μετατραπούν σε μεταστατικά. Ωστόσο, δεν εξηγεί το ότι σε μια παγκόσμια μελέτη, 19% των συμμετεχόντων με καρκίνο Σταδίου IV είχαν αρχικά διαγνωσθεί στο Στάδιο 0 (4%) και Στάδιο Ι (15%), 30% στο Στάδιο ΙΙ και μόνο 20% στο Στάδιο ΙΙΙ (προχωρημένος καρκίνος). Για το υπόλοιπο 31%, η αρχική διάγνωση ήταν καρκίνος Σταδίου IV (μεταστατικός καρκίνος).
ΠΗΓΗ: www.iatrikostypos.com