Ειδήσεις

Τσιόδρας: “Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ελλάδα τόσος κόσμος σε ΜΕΘ” – Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» στο σύστημα Υγείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Υπό τη σκιά μιας πιθανής ανεξέλεγκτης αύξησης κρουσμάτων που θα φέρει σε αδιέξοδο τη χώρα, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του συστήματος Υγείας, στη  ενημέρωση για τον κορονοϊό. “Στενάζει όλη η υφήλιος!” δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σημαντικά στοιχεία για τις νοσηλείες σε κλινικές και ΜΕΘ Covid προέκυψαν κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, καθώς το σύστημα Υγείας έχει μια “κόκκινη γραμμή”, την οποία αν υπερβούμε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, όπως αναφέρθηκε.

Οι πάνω από 1.000 άνθρωποι με κορονοϊό που εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας μέσα σε λιγότερο από 7 ημέρες -οι περισσότεροι στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 55 ετών- δεν αποτελεί καλό οιωνό για το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιόδρα, σε αυτές τις ηλικίες οι περισσότεροι θα αρρωστήσουν βαριά, όπως είπε.

“Ξεκινάει από τους νέους, αλλά μετά διασπείρεται, Και όταν πριν από 21 μέρες για παράδειγμα είχαμε 500 ή 600 περιστατικά ηλικίας 55 και άνω στην Επικράτεια σε διάστημα 7 ημερών πάντα, και τώρα μέσα σε 7 ημέρες έχουμε περισσότερα από 1.000 άτομα, ηλικίας άνω των 55. Καταλαβαίνετε ότι σε αυτές τις ηλικίες -ιδιαίτερα μετά τα 55 ή 65 ή 75- αυτοί που θα αρρωστήσουν βαρύτερα είναι οι περισσότεροι. Και τι θα γίνει στο τέλος; Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα υγείας. Θα πιεστούμε όλοι!” τόνισε.

Τσιόδρας: “Ποτέ στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, τόσοι άνθρωποι σε ΜΕΘ”

Τα 102 καταγεγραμμένα περιστατικά σε ΜΕΘ που δημοσιοποιήθηκαν στην σημερινή (27/10) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, υποδηλώνουν τη μεγάλη πίεση που δέχεται, ήδη, το σύστημα υγείας.

Ο καθηγητής Τσιόδρας ήταν κατηγορηματικός: “Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα τη σύγχρονη δεν είχαμε τόσο κόσμο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μήνα. Από μία γρίπη, ποτέ! Από μία πνευμονία, ποτέ! Άρα δεν είναι κάτι το οποίο ανακαλύψαμε μόνοι μας για να καταπιέσουμε τον κόσμο. Στενάζει όλη η υφήλιος!”, ανέφερε.

Τσιόδρας: “Πάνω από το 50% κατειλημμένες οι ΜΕΘ Covid-19 στη Θεσσαλονίκη”

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα. Πριν από 15-20 ημέρες, το 90% των ΜΕΘ Covid-19 ήταν κενές. Σήμερα οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 ξεπερνούν το 50% της συνολικής δυναμικότητας των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας. Ενώ ταυτόχρονα πιέζεται ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα, η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος.

“Όταν σε λίγες μέρες ξεπερνάς το 50% σε μια τεράστια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, που ξέρεις ότι θα υποδεχθεί και περιστατικά από διπλανούς νομούς, τα οποία δεν έχουν εκεί και την κατάλληλη υποδομή, εκπαίδευση, γιατί θα πάει ο άλλος στη ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη γιατί στις Σέρρες έχει θέμα, ή γέμισε γρήγορα το νοσοκομείο στις Σέρρες. Αυτό θα πιέσει στο σύστημα ακόμα περισσότερο”, σημείωσε.

Τσιόδρας: “Μπορεί να μην μαζεύεται το πράγμα – Ας προσπαθήσουμε!”

Σε δραματικούς τόνους ο καθηγητής απηύθυνε έκκληση στους νέους της Θεσσαλονίκης, να είναι προσεκτικοί, καθώς ο ιός παρουσιάζει μεγάλη διασπορά και μεταδίδεται ταχύτατα στις πιο ευάλωτες ηλικίες, οι οποίες κάνουν εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

“ Έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας! Ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες διασποράς αυτές τις δύο εβδομάδες, ας κρατήσουμε την κίνηση του ιού σε ένα επίπεδο πιο χαμηλό, ή όσο γίνεται πιο χαμηλό. Μπορεί να μην μαζεύεται το πράγμα, γιατί όντως αυτό δείχνει. Η Ελβετία είχε 28% θετικότητα. Ξεκίνησε με 500 κρούσματα πριν 15 μέρες κι έφτασε ταχύτατα στις 6 και 7 χιλιάδες. Η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα σήμερα. Σταδιακά τσιμπάει. Ήταν 3% πριν από 10 – 15 μέρες και μέρα με την ημέρα ανεβαίνει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε χρόνο ακόμα. Το ECDC βάζει όριο το 4%. Το έχουμε ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες. Θα κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να το κατεβάσουμε. Ελπίζω να το καταφέρουμε”, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Κοντοζαμάνης: “Υπάρχει κόκκινη γραμμή στο Σύστημα Υγείας – Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες”

Στο 58 με 60% βρίσκεται η κάλυψη των κλινών Εντατικής Θεραπείας σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημόσιότητα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σήμερα στην Αττική υπάρχει δυναμικότητα σε ΜΕΘ κορονοϊού 144 κλινών, ενώ πριν από 10 ημέρες οι διαθέσιμες κλίνες για Covid-19 ήταν 122.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι το σύστημα υγεία αναδιατάσσει τις δυνάμεις του ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, οι δυνάμεις αυτές δεν είναι ανεξάντλητες, σύμφωνα με τον υφυπουργό. Κι όπως ακριβώς συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη με την πανδημία του κορονοϊού, έτσι και το ελληνικό ΕΣΥ, έχει μια “κόκκινη γραμμή” που δεν πρέπει να ξεπεράσουμε.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ανέφερε:

“Κοιτάξτε τι γίνεται στα άλλα κράτη. Η Ολλανδία για παράδειγμα ζητάει βοήθεια από τη Γερμανία. Και τα πιο σύγχρονα κράτη έχουν περιορισμένες δυνατότητες και δυνάμεις. Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες πραγματικά. Παίρνουμε τα μέτρα μας και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, αλλά υπάρχει κι ένα σημείο που είναι “κόκκινη γραμμή”. Είναι οριακά τα πράγματα, είμαστε ακόμα σε καλό σημείο, έχουμε ακόμη χρόνο μπροστά μας. Όσο και προετοιμασμένο να είναι το σύστημα υγείας, όσα μέτρα κι αν έχουμε πάρει προκειμένου να το ενισχύσουμε και να το προετοιμάσουμε ακόμα περισσότερο, εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα που έχει επιβάλλει η πολιτεία, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό”, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τέλος ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός για αναστολή των τακτικών χειρουργείων (και όχι των έκτακτων, τα οποία εξυπηρετούνται και την εποχή του lockdown του πρώτου κύματος της πανδημίας) σε ποσοστά που καθορίζονται ανάλογα με τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας, στα οποία βρίσκεται η κάθε περιοχή.

Write A Comment