Εικόνες με ασθενείς να μεταφέρουν με … σακούλες τις εξετάσεις τους στον γιατρό σύντομα θα λάβουν τέλος, με τη νέα υπερσύγχρονη ψηφιακή εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα, που θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από τις επόμενες εβδομάδες και θα λάβει την τελική της μορφή έως το φθινόπωρο.
Μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη αποφασίστηκαν τα πρώτα βήματα της διαδικασίας. Συμμετείχαν, επίσης, ο αναπλ. Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και οι Υφυπουργοί: Υγείας, Ζωή Ράπτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Aξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της χώρας από την επιτυχημένη οργάνωση των ραντεβού εμβολιασμών για την COVID-19, αποφασίστηκε άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή υπηρεσίες, όπως η αυτόματη έκδοση παραπεμπτικών και ιατρικών βεβαιώσεων και στη συνέχεια μια νέα υπηρεσία, που θα περιλαμβάνει ειδοποιήσεις για εμβολιασμούς και προληπτικές εξετάσεις.
Σε επόμενο στάδιο θα προστεθούν, οι εξ’ αποστάσεως συμβουλές από γιατρούς, ενώ στην τελική της μορφή η εφαρμογή θα περιλαμβάνει ολόκληρο τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς με τις πληροφορίες που αφορούν στην υγεία του, για αποκλειστικά προσωπική του χρήση.
Στόχος του εγχειρήματος αποτελεί ο περιορισμός της ταλαιπωρίας του πολίτη και η εκτέλεση ιατρικών διαδικασιών με τη λιγότερη δυνατή φυσική του παρουσία, η μεγαλύτερη ταχύτητα και η διαφάνεια.
«Κατέβασμα» της εφαρμογής στο κινητό
Πρώτο βήμα στη διαδικασία είναι το “κατέβασμα” -με εύκολο τρόπο για τον χρήστη- της δωρεάν εφαρμογής (mobile app) στο κινητό του τηλέφωνο.
Στη συνέχεια ο πολίτης χρησιμοποιώντας τους ειδικούς κωδικούς της άυλης συνταγογράφησης θα εισέρχεται στην Ηλεκτρονική Πύλη Υγείας, μέσω της οποίας θα μπορεί να εκτελεί σειρά ενεργειών.
Μέσω της εφαρμογής θα έχει απευθείας πρόσβαση στην προϋπάρχουσα άυλη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά για φάρμακα και εξετάσεις, τόσο του ιδίου όσο και των προσώπων που έχουν οριστεί ως προστατευόμενα μέλη του. Στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο εύχρηστη η άυλη συνταγογράφηση και πιο προσβάσιμη σε όλους.
Όσο εξελίσσεται και επεκτείνεται, όμως, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα “κουμπώνονται” πάνω της ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες, κάποιες από τις οποίες θα είναι οι εξής:
Ιατρικές Ψηφιακές Βεβαιώσεις
Στο σύστημα της συνταγογράφησης θα προστεθεί άμεσα η δυνατότητα ανάρτησης ψηφιακών ιατρικών βεβαιώσεων από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (παθολόγους, οφθαλμίατρους κλπ) με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε χώρους άθλησης και συλλόγους, ή τη συμμετοχή σε εξετάσεις οδήγησης.
Μετά την εξέταση του ασθενούς, ο γιατρός θα καταχωρεί στο σύστημα τη βεβαίωση και ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να την αποστείλει ηλεκτρονικά και με άυλο τρόπο στην ενδιαφερόμενη υπηρεσία και φορέα, χωρίς εκτύπωση εγγράφων και χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία.
Ειδοποιήσεις για προληπτικές εξετάσεις
Σε επόμενο στάδιο, οι χρήστες θα λαμβάνουν ειδοποίηση στο κινητό τους τηλέφωνο για να προγραμματίσουν τις προληπτικές τους εξετάσεις, αλλά και υπενθύμιση να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Στην υπηρεσία αυτή θα προστεθεί σταδιακά το ετήσιο προληπτικό τσεκ απ προσαρμοσμένο στο φύλο και την ηλικία του πολίτη, αλλά και εξειδικευμένες προληπτικές εξετάσεις για άνδρες και γυναίκες, όπως είναι η μαστογραφία, το τεστ ΠΑΠ, καρδιολογικό έλεγχος, έλεγχος του προστάτη κλπ.
Κρίσιμο στάδιο στη διαδικασία αυτή αποτελεί η διασύνδεση με τα νοσοκομεία, στα οποία ο πολίτης θα μπορεί να κλείνει ραντεβού για τις προληπτικές του εξετάσεις. Η συγκεκριμένη υπηρεσία αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τομή στον τομέα της προληπτικής ιατρικής και της Δημόσιας Υγείας.
Τηλεσυμβουλευτική
Με την αξιοποίηση των σχετικών τεχνολογικών εργαλείων, πρόκειται να επεκταθεί η παροχή εξ’ αποστάσεως συμβουλών από γιατρούς.
Η πρωτοβουλία αυτή, που θα ξεκινήσει από την ψυχική υγεία και τα δερματολογικά νοσήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδίως για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, καθώς θέτει την απομακρυσμένη επικοινωνία ιατρού-ασθενή σε ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο.
Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Αποτελεί και τον τελικό στόχο του εγχειρήματος. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου Υγείας είναι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να καταφέρουν να συμπεριλάβουν στο αρχείο αυτό και παλαιότερα έτη, αρχής γενομένης από το 2011 και μετά, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.
Η διατήρηση ηλεκτρονικού ιατρικού αρχείου, εύκολα προσβάσιμου από το κινητό του χρήστη, θα προσφέρει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στην πλοήγηση του πολίτη στο σύστημα υγείας, καθώς θα έχει συγκεντρωμένο όλο το ιατρικό του ιστορικό, για την προσωπική του χρήση.
Ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις, ενώ πολλές από τις διαδικασίες που προαναφέρθηκαν θα απαιτήσουν σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων.